Zoran Rankić
Screenshot
Zoran Rankić

Printescreen Youtube

Zoran Rankić, Foto: Printescreen Youtube

Danas je u 84. godini preminuo Zoran Rankić, srpski glumac, prvak Beogradskog dramskog pozorišta, dramski pisac, reditelj aforističar i pesnik.

Javnosti je najpoznatiji po ulozi Popare u jednoj od najgledanijih srpskih serija "Srećni ljudi".

Zoran Rankić

Printescreen Youtube

Zoran Rankić, Foto: Printescreen Youtube

Završio je Srednju dramsku školu u Sarajevu, 1955., otkada je i angažovan u sarajevskom Narodnom pozorištu, na čijoj je sceni ostvario niz različitih uloga. Od 1961. član je Savremenog, odnosno Beogradskog dramskog pozorišta, u kome se istakao kao lucidan tumač brojnih dramskih i karakternih uloga.

Ostvario je više stotina uloga na radiju, a poznat je i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima. 

Objavio je četiri knjige aforizama, a aforizme je objavljivao i u dnevnim novinama i časopisima. Po njegovom aforizmu ime je dobio film Borisa Mitića "Doviđenja, kako ste?" iz 2009. godine.

Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu "Sektor D" 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji "Šest svečanih pozivnica".

Rankić je autor zbirki pjesama "Aorist" i "Ekser" (2006). Objavio je i knjige aforizama: "Doviđenja, kako ste?" , "Aforizmi" "Balkanski nervčik" "Ovde kiša, ali i Srbija" i "Kod cara u podne".

Dobitnik je nagrada "Ošišanog ježa" za 2002. i 2003. godinu i nagrade "Radoje Domanović" za 2011. godinu.