Alan Ford
Printscreen
Alan Ford

Printscreen

Alan Ford, Foto: Printscreen

Generacijama unazad se sećamo Alana Forda, strip u kome su uživali svi za vreme bivše Jugoslavije.

Brojne fan grupe na društvenim mrežama i cene raritetnih izdanja na oglasima govore da je i dalje voljen u našoj zemlji. Zašto je ovaj strip bio omiljeniji ovde, nego u bilo kojoj drugoj zemlji?

Već duže od 50 godina ljubitelji stripa svih generacija se druže sa likovima koji čine Grupu TNT. Čak i danas kad uzmemo da prelistamo bilo koju epizodu, britki humor na račun kapitalizma i pokvarenih članova društva je i dalje veoma aktuelan. Međutim, kako je sve počelo?

Sada već legendarni autorski dvojac Maks Banker i Magnus, šezdesetih godina prošlog veka želeli su da naprave nešto što do tada nije viđeno. U vreme kada su bili popularni sposobni detektivi i lukavi tajni agenti, oni su rešili da stvore totalne antijunake.

Alan Ford

printscreen

Alan Ford, Foto: printscreen

- U isto vreme kada se rađala ideja o Alan Fordu, postojala je već franšiza Džejmsa Bonda, '62 izađe prvi "Doctor No", onda svake godine novi Džejms Bond. I to je bilo, tada se svet pokretao oko toga, bilo je puno ljudi koji su to pratili. Onda su oni rekli, hajde da napravimo jednog junaka, Džejms Bonda. A zašto praviti Džejmsa Bonda još u stripu, ako ga imamo već u filmu? Film je ipak jači - rekao je svojevremeno autor izložbe posvećene pedesetogodišnjici postojanja ovog stripa, Roko Glavan.

To je vreme i stroge podele žanrova, strip je mogao biti ili triler ili detektivski, ili mračan horor ili komedija. Banker i Magnus nisu želeli da se obaziru na to, oni su hteli da naprave savršen miks svega. Zato su napravili sedam antijunaka, čitav TNT odred, od kojih je svaki bio poseban na svoj način.

Alan Ford

Društvene mreže

Alan Ford, Foto: Društvene mreže

Prvi tiraž stripa bio je potpuni promašaj u to vreme. Tiraži su se kretali do 30 hiljada primeraka, dok je prvi Alan Ford prodat u 15 hiljada. Desile su se dve stvari, ferragosto u Italiji, odmor na koji ni jedan Italijan nije išao bez knjige ili stripa i lik koji je bio neprijatelj TNT detektivima, Superhik.

Pa ipak, nigde na svetu, čak ni u matičnoj Italiji, strip nije bio toliko popularan kao u tadašnjoj SFRJ. U Francuskoj, Brazilu i Grčkoj je objavljeno samo nekoliko epizoda, da bi se odustalo od dalje štampe zbog slabe potražnje.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari (1)

47304

16.01.2021 09:54

Dobar strip sa još bollim pretećim tekstom ( zaboravih ime i nadimak lika koji je radio prevod i obradu testa ) a nadasve čitalačka publika koja je imala širinu i dubinu . Mislim ( nadam se da grešim ) da taj isti strip u ovo vreme nebi ni izbliza imao takvu prođu . Brixi ako sam se dobro sjetio !!!