Njujork siti balet
BeoInfo
Njujork siti balet

BeoInfo

Njujork siti balet, Foto: BeoInfo

Članove trupe "Njujork siti balet", koji su tokom vikenda nastupili pred srpskom publikom, ugostio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je izrazio zadovoljstvo što je prestonica, zahvaljujući njihovom gostovanju, bila centar svetskog baleta.

Članovi te trupe premijerno su izveli svoj program u subotu uveče na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a sinoć su prvi put imali susret i sa beogradskom publikom kojoj su se predstavili na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u okviru Beogradskog festivala igre.

Primabalerina Sara Lejn kaže da je oduševljena publikom u Srbiji koja joj je, dodaje, pružila toplu dobrodošlicu.

Njujork siti balet

BeoInfo

Njujork siti balet, Foto: BeoInfo

Istakla je da je u vreme pandemije korona virusa dar biti na sceni i raditi ono što voliš.

Prvak "Njujork siti baleta" Daniel Ulbriht ističe da je veoma srećan što su imali priliku da nakon duge pauze igraju pred "gladnom" publikom i zahvalio na prijemu koji je za njih organizovan u zgradi Geozavoda.

Zamenik gradonačelnika je rekao da je "Njujork siti balet" najčuvenija američka baletska grupa.

Njujork siti balet

BeoInfo

Njujork siti balet, Foto: BeoInfo

"Za nas je velika čast što su bili gosti Beograda i još veća čast to što je u našem gradu održana predstava ''Njujork siti baleta'' i bilo kakva druga predstava jer takvu priliku u ovom trenutku, tokom pandemije korona virusa, nemaju mogućnost da vide ni građani Pariza, ni Madrida, ni Londona, ni Berlina niti mnogih drugih većih gradova od Beograda", rekao je Vesić.

Dodao je da je to moguće zahvaljujući tome što smo, ističe, uspeli da nađemo meru između toga da zadržimo društveni život i ujedno štitimo javno zdravlje.

Njujork siti balet

BeoInfo

Njujork siti balet, Foto: BeoInfo

"Srećan sam što je Beograd makar na dva dana bio centar svetskog baleta i što smo pokazali da možemo da ugostimo i najveće svetske zvezde", rekao je Vesić.

On je članovima "Njujork siti baleta" poklonio svoju knjigu o Beogradu, na engleskom jeziku, i izrazio nadu da će mnogi od njih ponovo doći u srpsku prestonicu što kao umetnici da nastupaju, što kao turisti.

Direktorka i osnivačica Beogradskog festivala igre Aja Jung podsetila je da se na nastup "Njujork siti baleta" čekalo više od godinu dana, navodeći da su prošle godine na svojoj turneji stigli do Budimpešte, ali da su zbog uvođenja vanrednog stanja u Srbiji morali prvim avionom da se vrate za Ameriku.

Njujork siti balet

BeoInfo

Njujork siti balet, Foto: BeoInfo

"Ono što je lepo u svemu tome jeste da je publika skoro više od godinu dana čuvala svoje ulaznice i mogi su da vide dve predstave - u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu", rekla je Jung i dodala da je ovo za publiku bio izuzetan doživljaj koji će dugo pamtiti.

PROČITAJTE JOŠ: