Bitlsi
Profimedia.rs
Bitlsi

Profimedia.rs

Bitlsi, Foto: Profimedia.rs

Ploča je snimljena 1962. godine u muzičkoj prodavnici HMV u Oksford stritu u Londonu, i veruje se da je jedini primerak. Menadžer benda Brajan Epštajn dao ju je producentu Džordžu Martinu koji je potom radio s Bitlsima.

Na jednoj strani ploče, Epštajn je napisao imena pesama, oba puta pogrešno. Pesmu "Hullo Little Girl" (Hello Little Girl) pripisao je Džonu Lenonu i Bitlsima, a "'Til There Was You" (Till There was You) Polu Makartniju i Bitlsima.

Pesme su snimljene u podrumu Lesa Magvajera, člana liverpulske grupe "Geri end pejsmejkers", koja je najpoznatija po verziji pesme "You'll Never Walk Alone", kasnije himne navijača Liverpula.

Ploča iz 1962. ponuđena na aukciji je takozvani acetat, odnosno aluminijumska ploča s lakiranim premazom u koji se urezuje audio zapis. Acetati su obično pravljeni u promotivne svrhe i sa svakim slušanjem se pogoršava njihov kvalitet.

Očekuje se da acetat Bitlsa na 10 inča bude prodat za najmanje 10.000 funti na aukciji 22. marta u mestu Vorington blizu Liverpula.

Urednik časopisa "Rare Record Price Guide" Jan Širli rekao je da je taj acetat "Sveti Gral" koji je pomogao Epštajnu da dovede bend do dominacije svetom.