"PEVAO JE ZA DVE ČINIJE PASULJA I DVA PARČETA HLEBA" Prijatelj legendarnog pevača otkrio: "Spavali smo na podu i pokrivali se krparama, sve su nas vaške pojele"!

"Počeo je pesmom da zarađuje, ne u novcu, za parče hleba, kada smo nas dvojica upisali trogodišnju Tekstilnu školu u Leskovcu na smer pletenja..."

Toma Zdravković
Toma Zdravković, Foto: Alo.rs

Legendarni pevač Toma Zdravković, živeo je u Pečenjevcu sa roditeljima, sestrom i trojicom braće, od prvog razreda osnovne do prvog razreda srednje škole. Pečenjevčani su od svog Tome napravili kult. Njegov prijatelj svojevremeno je otkrio detalje koje niko nije znao.

- Svi u porodici su bili talentovani za pesmu. Dar su nasledili od oca Dušana, ali Toma je najlepše pevao. Muzičko nam je u petom razredu predavao nastavnik matematike Ignjat Nikolić i on nas je naučio da sviramo violinu, čitamo note, da solfeđo znamo u prste, a Toma se posebno u tom predmetu isticao. Počeo je pesmom da zarađuje, ne u novcu, za parče hleba, kada smo nas dvojica upisali trogodišnju Tekstilnu školu u Leskovcu na smer pletenja - ispričao je Staniša Stanojević koji je je sa grupom Tominih vršnjaka pokrenuo inicijativu da se od porodične kuće Zdravkovća, koja se praktično raspada, napravi njegov muzej, spomen-kuća.

Toma Zdravković
Toma Zdravković , Foto: Privatna arhiva

On i Toma Zdravković su stanovali u iznajmljenom sobičku u Ulici Nikole Tesle 25 kod Tetka Živke.

"Spavali smo na podu i pokrivali se krparama, sve su nas vaške pojele".

U centru Leskovca, tamo gde je pre nekoliko godina podignut spomenik Tomi Zdravkoviću, bila je kafana "Radan" iz koje se stalno čula muzika. Tog septembra 1954. godine dva mršava, gladna dečaka ušla su u kafanu da, ako mogu, izmole ostatke sa neke od trpeza.

Imao je Toma sreće jer ga je te večeri čuo upravnik Pozorišta u Leskovcu i pitao ga hoće li da peva u predstavi "Zona Zamfirova".

"Može, rekao je, ali za dve činje pasulja i dva parčeta hleba", priseća se pevačev drug.

Dva meseca kasnije u "Radanu" gostovala je jedna prava kafanska zvezda - Silvana Armenulić. Pre nego što je stala na podijum slušala je mladog mršavog dečaka kako peva, pa je zatražila da narednu pesmu otpevaju u duetu. Bio je to presudan trenutak za Tomu Zdravkovića.

Toma Zdravković
Toma Zdravković , Foto: Privatna arhiva

 

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi