Tozovac, Tito
Ilustracija

Predrag Živković Tozovac, legenda narodne muzike koji je preminuo u 85. godini života od posledica koronavirusa, tokom svog burnog života imao je priliku i da razgovara sa Josipom Brozom Titom.

Tozovac je svojevremeno ispričao jednu od zanimljivih anegdota sa doživotnim vladarom SFRJ.

- Bio je to događaj u Topoli. Gazda je tada bio Draža Marković čiji me sekretar pozvao. Ja mu kažem „neću da idem sam sa harominkom, ipak je to visoko društvo". Neka pođu i sestre Runjajić onda to već deluje dobro, grupa smo. Toliko su se oraspoložili da je Tito ustao, sve ih je digao i poveo kolo. Stavio je ruku na leđa kako to radi kolovođa i u korak je odigrao kolo. To je za mene nezaboravno, objavile su tada novine da je veselo društvo ustalo i zaigralo kolo - ispričao je anegdotu Tozovac.

Iste večeri, dok su sestre odmarale Tozovac je svirao. Tito ga je zamolio da odsvira rusku romansu.

- Užasno teška pesma. To mora izuzetno pismen pevač da peva, da pogodi svaki ton. Ja kažem „Druže predsedniče ja mogu da sviram tu pesmu, ja ne znam reči". Tito je mahnuo rukom i rekao „ne mari ništa ja ću pevati". On je pevao kao najbolji pevač. U ton je otpevao tu pesmu - ispričala je legende srpske muzike.