Miroslav Čangalović
printscreen
Miroslav Čangalović

printscreen

Miroslav Čangalović , Foto: printscreen

Jugoslovenski pevač, Miroslav Čangačović odrastao je kao siroče, a sam je ostao sa svega 9 godina. Ipak svoje teško detinjstvo nikad nije posmatrao kao tragediju.

PROČITAJTE JOŠ:

Latifa Kujović Nafija

printscreen/Youtube

Pevačeva majka je umrla na porođaju, a otac kada je Miroslavu bilo svega devet godina.

- Iako se to može okarakterisati kao nekakvo teško detinjstvo, ipak je ono dragoceni doživljaj i dragoceni materijal koji me je posle formirao i kao čoveka - ne u smislu umetnik takvog i takvog ranga, nego kao običnog, svakodnevnog čoveka koji živi poput svih običnih ljudi, koji razume obične ljude i njihove muke, dakle sve ono što me čini onim što ja po nekakvom opredeljenju i hoću da budem. A to je da sam običan čovek! Ni veliki ni mali, ni kako već stavljaju u neke rafove, već najobičniji čovek kome je sticajem prilika priroda podarila - govorio je Čangalović.

1946. godine otpevao je ulogu tamničara u Pučinijevoj "Toski" da bi narednih osam sezona školovao glas kod Zdenke Zikove, slavne praške operske pevačice.

Miroslav Čangalović

printscreen

Miroslav Čangalović , Foto: printscreen

Više od 90 uloga, preko 520 kompozicija, oko 3.000 koncerata na teritoriji bivše Jugoslavije i 160 koncerata širom sveta.

Publika ga je volela, kolege su ga poštovale i uvažavale, a njegov moćni glas ostaće zauvek upamćen među ljubiteljima operske umetnosti.

Preminuo je 1999. godine, a urna s njegovim posmrtnim ostacima preneta je u Aleju zaslužnih građana čak trinaest godina kasnije.

PREPORUČUJEMO I:

Seka Sablić

Tanjug