Blues Caravan
Sharik Derksen
Blues Caravan

Sharik Derksen

Foto: Sharik Derksen

Blues Caravan, u kome nastupaju mlade zvezde svetskog bluza, će održati koncert 21. septembra od 20.30h u velikoj dvorani Doma omladine Beograd. U okviru ovogodišnjeg karavana, koji je od početka godine održao više od 40 koncerata u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj i Holandiji, nastupa i naša mlada pijanistkinja i kantautorka Katarina Pejak, Ina Forsman iz Finske i Ally Venable iz Teksasa. Osim u Srbiji, na jesen će koncerte održati i u Engleskoj, Škotskoj, Francuskoj, Danskoj, Holandiji i Švedskoj, a u julu su nastupile i na prestižnom Amal Blues Festivalu u Švedskoj.

Jedan od najvažnijih evropskih i svetskih bluz izdavača Ruf Records je 2005. godine pokrenuo Blues Caravan kao putujuću bluz reviju koja svake godine predstavlja tri istaknuta izvođača iz aktuelnog kataloga. Tokom proteklih godina, Blues Caravan je predstavio Evropi i svetu mnoge značajne bluz izvođače i postavio „zlatni standard modernog bluza“. Ove godine će biti predstavljene tri mlade, prelepe dame, buduće velike zvezde svetskog bluza: Katarija Pejak, Ina Forsman i Ally Venable.

KATARINA PEJAK je početkom godine objavila svoj četvrti album, a prvi za evropsku izdavačku kuću, Ruf Records, “Roads That Cross”. Kritike su nepodeljeno pozitivne, a pojedina imena kao što su Thom Jurek (All Music), Richard Ludmerer, Ian D Hall, Peca Popović, Žikica Simić, Aleksandar Žikić, su u superlativima pisali i govorili o svim aspektima Katarininog rada na albumu, autorskom, vokalnom i pijanističkom. Početkom marta “Roads That Cross” je zauzeo prvo mesto na Top 50 Tennessee Album Chart, Roots Music Reporta. Producent albuma je Mike Zito, a muziku sa njega najbolje predstavlja Katarinina najava za Blues Caravan: „Moj nastup predstavlja miks bluza, kantrija, soula i rock'n'rolla upakovan u zvuk u kome dominira klavir. Zajedno sa devojkama, publiku vodimo na turu od 360 stepeni oko raskršća na kome se bluz sreće sa ostalim žanrovima.“

Blues Caravan

Sharik Derksen

Foto: Sharik Derksen

INA FORSMAN je autorka i pevačica iz Finske. Vlasnica je izuzetno snažnog i izražajnog glasa, njena muzika kreće se na područjima soula, blues-a, latino zvuka i acid jazz-a. Bila je članica Blues Caravana 2016. a ove godine je objavila svoj drugi album za Ruf Records, „Been Meaning To Tell You“. U najavi turneje izjavila je: „Ovo je jedinstvena turneja, prepuna sirove ženske energije!“

Iz Teksasa dolazi „čudo od deteta“, još uvek tinejdžerka, ALLY VENABLE! Naoružana celim arsenalom tajni teksaške bluz-rok gitare, ona je uz to i ubedljiva pevačica, kao i autorka, pa je za svoju muziku već stekla zavidan broj nagrada u SAD. „Veoma sam uzbuđena što ću imati priliku da predstavim svoju muziku publici u Evropi zajedno sa ostalima iz Blues Caravana. Kada sviram uživo, nastojim da se povežem sa ljudima u publici i bar na kratko odagnam njihove nevolje.“ rekla je Ally.

Ritam sekciju ovogodišnjeg Blues Caravana čine basista Roger Innis iz Velike Britanije i Teksašanin Elijah Owings za bubnjevima.

Beogradski koncert mladih bluz zvezda je podržala Ambasada SAD u Srbiji, a ulaznice po ceni od 1.000 dinara se mogu kupiti u pretprodaji na blagajnama Ticket Vision-a.