Oporavlja  se: Bata  Živojinović
Goran Srdanov
Oporavlja  se: Bata  Živojinović

Goran Srdanov

Ceo svet žali za Batom Živojinovićem, Foto: Goran Srdanov

Legendarni Bata proslavio se u Kini zahvaljuju filmu "Valter brani Sarajevo".

- Duboko me je potresla vest o smrti Velimira Živojinovića, našeg Bate. Ovom prilikom želim da u ime kineskog naroda i u moje lično ime
izrazim najdublje saučešće njegovoj porodici i srpskom narodu. Budite uvereni, da svaki građanin Kine koji je imao priliku da uživa
u njegovim filmovima, tuguje sa nama. Ponosni smo što smo poznavali tog velikana srpskog i svetskog glumišta. Njegovo će mesto u našim srcima ostati zauvek upražnjeno - naveo je kineski ambasador u saopštenju.

On je dodao da je Živojinović bio osvedočeni prijatelj kineskog naroda i dao nemerljiv doprinos produbljivanju kinesko-srpskog prijateljstva kao i proboju srpskog filma i kulture na teritoriju Kine.

Danas, kako je naveo "čak i deca u Kini znaju ko je bio Valter", i taj lik je i danas uzor velikom broju mladih ljudi.

 

 

Svetski mediji: Preminula mega zvezda jugoslovenskog filma

Vodeći svetski mediji preneli su vest o smrti proslavljenog srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića. Tekst koji je pod naslovom "Bivša jugoslovenska mega filmska zvezda Bata Živojinović preminuo u 82. godini" objavila američka agencija AP preneli su na svojim sajtovima američki listovi "Vašington post", "Njujork tajms" i tamošnje televizije "Ej-Bi-Si njuz" i "Foks", kanadski dnevnik "Vinipeg fri pres", kao i britanski "Dejli mejl".

Britanska agencija Rojters takođe je prenela vest o smrti Bate Živojinovića navodeći da je reč o jednom od najpoznatijih jugoslovenskih glumaca koji je glumio i sa svetski poznatim glumcima.

Kako se podseća, Živojinović je igrao zajedno sa Orsonom Velsom, Julom Brinerom, Frankom Nerom i drugim slavnim glumačkim imenima u "Bici na Neretvi", najskupljem jugoslovenskom filmu koji je 1970. godine nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji strani film.