Jovan Jovanović Zmaj
Wikipedia
Jovan Jovanović Zmaj

Wikipedia

Jovan Jovanović Zmaj, Foto: Wikipedia

Na današnji dan u Novom Sadu 1833, 6 decembra, rođen je Jovan Jovanović Zmaj ili Čika Jova Zmaj. Bio je jedan od najplodnijih pesnika srpskog romantizma. Pisao je lirske, satirične, političke i dečje pesme.

Potiče iz ugledne porodice - roditelji su mu bili Marija Gavanski i Pavle Jovanović, gradonačelnik Novog Sada. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, dok je više razrede pohađao u Halašu i Požunu (današnjoj Bratislavi). Nakon gimnazije je upisao prava u Pešti koja je studirao i u Pragu i u Beču. Završio je prava i medicinu, a uporedo sa tim je pokretao i uređivao brojne književne časopise.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by OSSI (@ossi.rs) on Nov 10, 2019 at 8:59am PST

Stekao je dobro obrazovanje, a u gradu muzike je upoznao političara Svetozara Miletića i pesnike Đuru Jakšića i Branka Radičevića koji će uticati na njegovo stvaralaštvo. Zmaj je tvorac srpske poezije za decu i njen najveći predstavnik. 1858. godine je objavio prvu pesmu "O Gaši", a tokom života je napisao oko 450 dečijih pesama.

Suprugu Ružu upoznao je 1861. godine, a kasnije sa njom dobio i četvoro dece. 1864. godine je pokrenuo satirični list "Zmaj", a to će postati i njegov nadimak. Nastao je od datuma 3. maj kada se, pre 16 godina, održala Majska skupština na kojoj je srpski narod sebe proglasio politički slobodnim i nezavisnim od Austro-Ugrarske.

Jovan Jovanović Zmaj

Wikipedia

Jovan Jovanović Zmaj, Foto: Wikipedia

Nedugo zatim usledile su tragedije koje će obeležiti pesnikov život i zauvek ga promeniti.

Sin Mirko je umro kada je imao tri godine, a ćerka Tijana sa tri meseca. Utehu su tražili trećem detetu u Savi, ali on je umro nakon nedelju dana. Četvrto dete, Jug, je umro na rođenju. Rodivši Smilju, Ružino srce nije moglo da izdrži toliku patnju pa je i ona kasnije umrla. Nesrećnom pesniku je ostala samo ta devojčica koja je živela svega dve godine. Iako je bio lekar, nije mogao da ih spase od tuberkuloze za koju, u tom periodu, nije bilo leka.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by discovery.serbia (@discovery.serbia) on Oct 26, 2019 at 1:12am PDT

U međuvremenu se vratio u Novi Sad i otvorio je ordinaciju. Nekoliko godina kasnije je počeo da živi u Pančevu gde je pokrenuo list "Žiža".

Zmaj je ženi i deci napravio spomen u vidu zbirke pesama "Đulići uveoci" u kojoj opisuje svoju bol zbog strašnih gubitaka koje je doživeo. Okrenuo se svoj deci ovog sveta i za njih je uređivao časopise "Neven", "Kolarac"... Veliki ljubitelj Zmajeve poezije bio je Nikola Tesla koji ga je smatrao najvećim srpskim pesnikom. 1897. godine dva velikana su se srela u Beogradu. Zmaj je napisao stihove u čast naučnikovog dolaska koji su ga toliko ganuli da je počeo da plače i poljubio je pesnikovu ruku.

Po povratku u Ameriku, Tesla je preveo nekoliko Zmajevih pesama na engleski jezik pa je on prvi srpski književnik čija su dela tamo objavljena.

14. juna 1904. godine je preminuo u Sremskoj Kamenici. Sahrani je prisustvovalo mnogo ljudi koji su oplakivali pesnikovu smrt i tužan život.