Josip Broz Tito
Shutterstock
Josip Broz Tito

Shutterstock

Josip Broz Tito, Foto: Shutterstock

Jednom prilikom Matija Bećković rekao da je "Josip Broz Tito" ostao "veliki čovek bez dela" poput znametnitih operskih pevača pre naprava za snimanje zvuka. 

Verni jugonostalgičari se ne bi složili sa ovom izjavom poznatog književnika, ali sigurno mogu da garantuju da je Tito bio jedan od najuticajnih lidera u svetu, i da je njegova politika, kao i način života koji je vodio, i dalje i te kako zanimljiv. 

Pre same smrti jugoslovenskog predsednika posetio ga je ratni drug Svetozar Vukmanović u Titovoj predsedničkoj rezidenciji na Brionima. (Omiljeno mesto Josipa Broza i njegova vila 1983. proglašena je za Nacionalni park i od tada biva dostupno javnosti.)

Vukmanović ga je tom prilikom upitao: "Što je sa Jugoslavijom?"

Na šta je Tito jasno odgovorio: "Nema više Jugoslavije!"

Sava se nadovezao pitanje šta je sa Partijom, a odgovor je bio isti. 

"Nema više ni Partije" - rekao je Tito. 

Istina je da je Tito ostao zaista sam u suton svog života, a Broz ne samo da je ostao bez svega što je stvorio, već je ostao i bez žene i prijatelja. 

Iako su do kraja njegovog života ostali u formalnom braku, odnos između njih dvoje počeo je da se urušava još sedamdesetih godina prošlog veka i na kraju se sveo na to da ga ona poslednjih par godina njegovog života nije ni videla.

Neki članovi Predsedništva SFRJ išli su čak dotle da su od Jovanke tražili da se i službeno razvede od Tita. Jovanka se posebno žalila na ponašanje i postupke Staneta Dolanca, člana Predsedništva Saveza komunista i države. Došao je u Užičku 15, u Titov i njen dom, "Hteo je u Titove cipele, vikao je: Razvod... razvod...", pričala je Jovanka.

Komentari (2)

Mole

31.10.2020 10:01

Cak je i bravar to shvatio za razliku od nekih drugih jugoslovena u sportu kulturi,nauci obrazovanju......

Kana

01.11.2020 23:36

@Mole - Pametan čovjek, puno njih plače za prijašnjim životom, a plakat će ih i više, jer ovo danas se i ne može nazvati nekim životom.