POPULARNI BURDUŠ TREBAO BITI DON VITO KORLEONE Srpski glumac na putu svetske slave doživeo tragediju, umesto u Holivudu završio u zatvoru, njegova životna priča kida dušu

Mesec dana boravio u Los Anđelesu i ubrzo ušao u najuži izbor za ulogu italijanskog mafioza Vita Korleonea

Burduš
Burduš , Foto: Printscreen

Legendarni film "Kum" prvi put je prikazan daleke 1972. godine, a Marlon Brando u čuvenoj ulozi don Vita Korleonea jedna je od najprepoznatljivijih figura svetske kinematografije svih vremena.

Ipak, mnogi ne znaju da je zamalo moglo da se dogodi da Korleonea glumi Jovan Janićijević Janaćko, koji je ostao upamćem pre svega po ulozi kontrabasiste Burduša iz serije "Muzikanti".

Jovan Janićijević Burduš
Jovan Janićijević Burduš , Foto: Screenshoot Youtube

O ovome je u svojim memoarima, "Blistavo i strašno" pisao glumac Bekim Fehmiju, koji je takođe imao šansu da zaigra u "Kumu" i to u ulozi don Vitovog sina, Majkla, koja je ipak dodeljena Al Paćinu. Fehmiju je u knjizi opisao kako je u Rimu 1971. godine bio gost producenta Dina de Laurentisa i njegove supruge, glumice Silvane Mangano, i da ga je on u toku večeri upitao: "Zašto se onaj tvoj kolega nije vratio u Los Anđeles da nauči engleski za ulogu u filmu "Kum"? Ali sada su odlučili, nažalost, da svi glumci budu Amerikanci".

- Divni glumac Jovan Janićijević Janaćko, nezaboravni Burduš iz serije "Muzikanti", bio je u Los Anđelesu mesec dana", piše dalje Fehmiju. "Čak je i štampa pisala o tome kako je bio gost Džona Vejna. Ponuđena mu je glavna uloga don Korleonea u filmu "Kum" pod uslovom da nauči jezik. Mene su već odredili za ulogu Majkla, njegovog mlađeg sina. Janaćko se više nikada nije vratio u Los Anđeles.

On je u Holivud dospeo zahvaljujući njegovom drugu iz detinjstva, Dušanu Protiću, koji se, kada ga je sreo kao odraslog čoveka, zvao Deni Maršal. Objasnio je Janaćku da je napravio uspešnu karijeru na Zapadu kao filmski glumac i producent i pozvao ga da glumi u Holivudu, gde bi bio njegov gost. Naš čuveni glumac prihvatio je ovaj poziv.

- Dani u Holivudu su prolazili. Sumnje u Maršala rasle su sve do onog dana kada su mi javili da ću igrati u filmu o mafiji, "Kum", po knjizi koja je u Sjedinjenim Državama bila bestseler... Ali, došao je kraj mojoj vizi i ja sam morao kući.

Po povratku u Srbiju, u saobraćajnoj nesreći koju je izazvao nesmotrenom vožnjom u centru grada njegov suvozač je poginuo. Janićijević je osuđen na kaznu zatvora koju je izdržao u požarevačkoj Zabeli, o čemu je svojevremeno govorila njegova ćerka, glumica Ksenija Đokić.

- Tata je imao petogodišnji ugovor sa studiom Metro-Goldwyn-Mayer. Kada je 1972. sve već bilo dogovoreno, došao je po mamu i mene. Međutim, dogodio se kobni udes u kojem je jedan njegov prijatelj poginuo. Usledila je drama, suđenje, i tata je umesto u Holivud otišao na godinu dana u zatvor Zabelu.

Posle toga je nastavio da glumi u filmovima "I bog stvori kafansku pevačicu", "Valter brani Sarajevo", u hit serijama "Majstori", "Pozorište u kući"...

Pogledajte OVDE kako se proslavio ovaj mladi glumac pre nego se povukao sa scene, sada ga ne biste prepoznali.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi