Vladimir Veličković
Printscreen Youtube
Vladimir Veličković

Printscreen Youtube

Vladimir Veličković, Foto: Printscreen Youtube

Vladimir Veličković, akademik i jedan od najistaknutijih srpskih slikara svih vremena, pripadnik grupe Medijala, koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti, preminuo je u Splitu 28. avgusta.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Prvi se obratio predsednik SANU Vladimir Kostić.

"Za sebe nisam mogao reći da s Vladom više od poznanika. Imao je držanje mladića. Bio je čovek koji dan kad nije otišao u atelje, smatrao bi izgubljenim. Njegova želja da dovede u Sanu kustose iz Pariza, neće mu se ispuniti", rekao je Kostić.

Komemoraciji su prisustvovali Ana Brnabić, Nikola Selaković, Ivan Tasovac, Vladan Vukosavljević, Milka Forcan i drugi.

Vladimir Veličković, komemoracija

ATA

Vladimir Veličković, komemoracija, Foto: ATA

"Bio je veliki u Beogradu i Parizu. Slikao je prostore kojima je pripadao", rekao je Kostić.

"Veze Veličkovića s Franuskom bila su jaka. Učio je mnoge mlade umetnike. Bio je most između naše dve zemlje", rekla je kulturni ataše francuske ambasade gospođa Fodri.

Vladimir Veličković, komemoracija

ATA

Vladimir Veličković, komemoracija, Foto: ATA

"Odlazi iz našeg sveta jedna plemenita ličnost. Nadamo se da njegovo delo neće prekriti prah zaborava. Bio je refleks na američki pop art. Njegovo slikarstvo je bilo krtičko, pa je shvaćen i prihvaćen u svetu kao snažan i jedinstven slikar. Gospodstvo ga je pratilo do kraja. Ponosno je isticao da dolazi iz jedne male kulture", rekla je Irina Subotić, istoričarka umetnosti.

Vladimir Veličković, komemoracija

ATA

Vladimir Veličković, komemoracija, Foto: ATA

"Nema u njegovim slikama poraza. Vlada je bio pobednik. Umetnosti je dao sve, a pratio je i podržavao i mlade. Kad su ga penzionisali došli su svi njegovi studenti. Danas smo svi na velikom gubitaku. Za našu kulturu on ostaje etalon. Nadam se da će Srbija znati da slavi umetnost svog velikana", rekao je on Mrđan Bajić.

https://www.alo.rs/vip/popkultura/pogledajte-kako-izgleda-cuvena-selma-iz-legendarne-numere-bijelog-dugmeta-danas-je-napunila-90-godina/248716/vest

Pogledajte BONUS video:

Jedna je od NAJBOGATIJIH ŽENA sveta, a nekada je umesto haljina nosila džakove za krompir!