Jelena Veljača
Printscreen Instagram
Jelena Veljača

Dejan Briza

Jelena Veljača, Foto: Dejan Briza

U intervjuu za „Alo!“ ona iskreno govori o pravima žena, situaciji u kojoj se nalaze samohrane majke na Balkanu, ali i osudi na koju je naišla zbog dojenja deteta u javnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Oduvek se borite za prava žena, koliko je to teško na Balkanu? 

- Živimo u vrlo patrijarhalnim sredinama i veoma je teško izboriti se svim što okolina kako takva nameće ženama. Feministkinja sam, a sve što takva životna uloga nosi oduvek mi je bilo veoma važno. Uvek sam se borila protiv načina na koji se zbog Crkve tretiraju žene, pogotovo kod nas u Hrvatskoj zbog uticaja Katoličke crkve. Sa određenim stavovima koji se propagiraju usled ogromnog uticaja katoličanstva apsolutno se ne slažem i nikada se neću slagati. Od velike je važnosti glasno govoriti o tome kako nas tretiraju i glasno se boriti protiv toga.

Serija „Pogrešan čovek“ govori o životu samohrane majke. Kakvi su po vašem mišljenju uslovi u kojima žive samohrane majke na Balkanu?
- Ne znam kako je ovde u Srbiji, ali verujem da nije ništa bolje nego u Hrvatskoj, na moju veliku žalost. Mislim da su majke, a onda i samohrane majke, gotovo najugroženije. Govorila bih o neverovatno niskim roditeljskim nadoknadama, kako je to biti majka i raditi i koja su prava kada treba da uzmete bolovanje ili se razbolite, a ne smete da odsustvujete sa posla jer hranite svoje dete. Isto tako, koliko se minimalno štite majke u toku teških procesa ili komplikovanih razvoda. To je veliki problem našeg društva. Verujem da su kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, ove teme goruće.

Jelena Veljača

Dejan Briza

Jelena Veljača, Foto: Dejan Briza

Inspiraciju za glavnu žensku ulogu u „Pogrešnom čoveku“ našli ste upravo u tome. Čime ste se vodili tokom rada na scenariju za seriju?
- U današnje vreme se od žene očekuje da ima karijeru, da bude uspešna, da drži kuću čistom i bude savršena majka, da doji i da riba platnene pelene dok dete spava i tako dalje. Moja malena ima dve godine i osam meseci, a ja dve godine i osam meseci razmišljam da li bih mogla sama da brinem o njoj, kao što neke žene moraju same. Odgovor je, naravno, da bih mogla, majka za svoje dete sve može, ali me je kada god bih se stavila na mesto majki koje su same na ovom svetu proganjala ta misao. Zato je u mojoj seriji samohrana majka prvi jasan lik i sve je krenulo od nje.

Nekoliko puta oštro su vas osudili zbog fotografija na kojima dojite ili kupate svoju ćerku. Kakav je vaš stav o tome?
- Volim da delim svoja iskustva i smatram da javne ličnosti imaju određenu dozu odgovornosti. Mi koji imamo uticaj treba tim uticajem nešto da govorimo, a ja osećam potrebu da prenesem svoje gledanje na majčinstvo, na samohrano majčinstvo, o nepravdama na koje nailazimo. Odstupam od sveta u kojem je važna sisa, guzica, klikovi, ili „dobila sam besplatnu kremu“. Nepošteno je da muškarci mogu da se slikaju goli i „zečice“ mogu biti polugole da ih tinejdžeri gledaju, a nije OK da žena doji svoje dete. To su mi vrlo važne teme i uvek ću o njima govoriti.

Jelena Veljača

Printscreen Instagram

Jelena Veljača, Foto: Printscreen Instagram

Uprkos osudama sa svih strana niste prestali da objavljujete fotografije svoje ćerkicu i vaše zajedničke trenutke?
- Moram da budem iskrena prema sebi i sigurno neću biti licemerna ako kažem da ne očekujem da će mediji preneti ono što okačim na svoje profile, koji nisu privatni, već otvoreni. Volim društvene mreže i kao što znate, veoma sam aktivna na njima. Gledam ih kao povezivanje sa ljudima koji prate i vole moj rad i ne prihvatam da fotografija bliskosti majke i ćerke može da bude zabranjena, a „plejboj“ fotografije, kojih ima na svakom koraku, ne može!

Pročitajte još:

Komentari (1)

man on the bench

17.09.2018 13:39

Bojkotujem sve sto radi ova isfolirana i isforsirana zena. Sumorna tema za seriju a i vec ispricana.