Eva Ras
YouTube/printscreen
Eva Ras

YouTube/printscreen

Eva Ras, Foto: YouTube/printscreen

Naime, Eva je bila udata za Radomira Stevića Rasu sa kojim je posle šest godina braka dobila ćerku Krunu.

Eva Ras

YouTube/printscreen

Eva Ras, Foto: YouTube/printscreen

- Posle šest godina braka dobili smo ćerku Krunu, 9. januara 1969. Mi smo sve vreme hteli da imamo dete, ali sam ja gubila bebe. Jednom, baš kad sam imala spontani, snimala sam film "Čovek nije tica" u Boru. Pravo iz bolnice "Narodni front" sedam u kola i idem u borski rudnik, penjem se na dimnjak, vozim lokomotivu, a krvarim. Kruna je sa dve i po godine čitala titlove na televiziji. To je moja mama primetila i rekla nam. Nas dvoje u šoku, a ona gleda u nas i čeka šta ćemo mi reći. Ras joj kaže: "Čudimo se što znaš da čitaš", a ona mu odgovori: "Ja znam i da pišem." Pa kako to, pita je Ras. A ona mu kaže: "Pa vi znate, pa moram i ja da znam", ha-ha-ha. Bila je odličan đak, obožavala je da ide u školu. Za vreme studiranja filmske režije dobila je stipendiju Francuske, jer je sa pet godina znala njihov jezik. Pitali su Gorana Paskaljevića zna li nekog ko bi studirao filmsku režiju kao gost-student u Parizu, i on se setio Krune, pa su je tako pozvali. Goran je bio očajan kad je Kruna preminula u Parizu. To je bilo strašno. Taj dan je trebalo da idem na premijeru u Suboticu i čekala sam kola da dođu po mene. Zvoni interfon, ja kažem da ću odmah sići dole, a oni odgovore: "Ne, mi ćemo doći kod vas." Tri policajca su došla u moj stan i pitaju me da li je moja ćerka bila u Parizu, a ja kažem: "Pa ona je sada tamo", a oni meni kao iz topa: "Pa ona je umrla!" Tako sam ja saznala - priča glumica i nastavlja:

Eva Ras

YouTube/printscreen

Eva Ras, Foto: YouTube/printscreen

- I, naravno, oni ništa ne znaju o tome, nego su me poslali da idem u Ministarstvo spoljnih poslova da mi oni kažu. Ali ni tamo ništa nisu znali. Pa su mi portiri rekli, onako, da me uteše valjda: "Ako niko ništa ne zna, možda je vaša ćerka i živa." To me je nekako držalo u nadi da zaista jeste. Na kraju su mi u policiji u Ljermontovljevoj rekli da je umrla, posle tri dana. Bio je to 3. jul 1993. Jedva sam uspela, uz pomoć ministra spoljnih poslova i još nekih ljudi, da deportujem Krunino telo i da je ovde sahranimo. Uz kovčeg smo dobili i nalaz obdukcije, francuska policija ništa nije otkrila i zapisali su da je umrla prirodnom smrću. Ja sam kasnije pričala nekim mojim kumovima da se ona tamo u Parizu možda upetljala u neke mračne stvari, politiku, i da je zato francuska policija napisala onako u izveštaju. Onda mi je moj kum Milenko Vučetić, pisac, rekao da pričam radnju kao iz filma "Nikita" i da to nema veze sa realnošću. Ne znam, tako je Bog hteo.

Evin suprug je umro u 51. godini, te je otkrila sa čime se suočavala nakon njegove smrti.

Eva Ras

Alo/Dejan Briza

Eva Ras, Foto: Alo/Dejan Briza

- Jednog dana je došao kući, skinuo mantil i pao. Srce. Sudska medicina, forenzičari, našli su 32 ožiljka. Znači, imao je toliko infarkta, a taj poslednji, 33, bio je smrtonosan. Doživela sam sudbinu balkanskih udovica posle Rasove smrti. To znači da niko neće da vas gleda kako se koprcate. Siniša Pavić je bio drugačiji. Došao je kod mene 1993. i pitao me da li ću moći da radim, hteo je da mi piše ulogu u "Srećnim ljudima". Znala sam da je to najveći dar koji sam mogla da dobijem posle tragičnog događaja i smrti ćerke i da ne smem da to izneverim. Ispostavilo se da mi nije napisao samo ulogu, već me je napravio TV zvezdom. I to traje do danas. Igrala sam u svim njegovim serijama, osim jedne. Volela bih da, pre nego što umrem, odigram jednu jako tešku glumačku ulogu. Ne znam šta bi moglo to da bude. Ali sad me zvao Ahmet Imamović iz Sarajeva i ponudio mi je nešto, jevrejska tema je u pitanju i treba da govorim na aladinu. To govore Jevreji na jugu Španije, a ja ne znam nijednu reč da kažem na tom jeziku. Pitala sam Ahmeta da li mogu na srpskom to da izgovorim, a ona kaže da ne može. Inače, trebalo bi da igram majku čiji sin umire od raka, a ona se jadna nada da ipak ima spasa za njega i da će se desiti preokret. Prihvatila sam - ispričala je glumica.

SAZNAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: