Sloboda Mićalović
Tanjug/Rade Prelić
Sloboda Mićalović

Tanjug/Rade Prelić

Sloboda Mićalović, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nova serija po romanu Dobrice Ćosića "Koreni" počinje s emitovanjem na RTS1 od 21. oktobra. O ovom velikom televizijskom poduhvatu i ekranizaciji dela velikog pisca Dobrice Ćosića, za "Alo!" govori jedna od glavnih glumica u seriji Sloboda Mićalović. 

Serija Koreni

Promo

Serija Koreni, Foto: Promo

Na pitanje kako je bilo igrati Simku, snahu Aćima Katića, ženu Đorđa Katića, koja biva stavljena pred veliki izazov, jer njen muž ne može da ima potomstvo, a lozu Katića treba nastaviti, Sloboda Mićalović kaže: 

- Simkina priča je vrlo slojevita, vrlo inspirativna i zahvalna zato što su i roman i scenario zahvalni za glumca. Volim što je reditelj Ivan Živković imao smelosti i hrabrosti da me pozove. Što je poverovao u svoj instinkt, jer reditelji su skloni da glumce guraju u neki fah. A ovde bi se samo na prvi pogled reklo da je ova uloga slična onome što sam do sada radila. Ali nije, videćete u šta će se Simka razviti. Mislim da sam ja sada u takvim glumačkim godinama i zrelosti da sam u najjačoj snazi. Imam šta da ponudim, a Ivan Živković kao reditelj i Goran Šušljik kao izvršni producent ispratili su to moje sazrevanje.
Glumac Igor Đorđević je u ulozi Đorđa Katića, Simkinog muža, i Slobodin je direktan partner. A njih dvoje su kao ljubavni par već osvojili publiku u predstavi "Frenki i Džoni".

Serija Koreni

Promo

Serija Koreni, Foto: Promo

- Sa svim glumcima iz ove serije sam mnogo radila, ali je sigurno veoma važno to iskustvo, veoma važno je da se razumemo i da dišemo kao jedno... Svi koji su mene i Igora gledali u "Frenki i Džoni", rekli su da nikada nisu videli bolju partnersku igru. Divno je ako se to vidi i u "Korenima".

PROČITAJTE JOŠ:

O saradnji sa velikim Žarkom Lauševićem, koji igra Aćima Katića, njenog svekra, Sloboda ima samo najlepše reči, a za "Alo!" je priznala da joj ipak i nije bilo svejedno:

- Imala sam tremu, bez obzira na to što je on predivan, neposredan i pravi kolega. Jer gledala sam ga još kao klinka i divila sam mu se, a ništa mu se manje i sad ne divim. Bilo je divno raditi s njim, on je u svakoj sekundi bio tu da priskoči i da pomogne. Bilo je mnogo teško raditi ovu seriju. Uslovi su bili teški, bila je zima, u nekom selu u kućama bez grejanja, mi smo svi ispod kostima imali zimsku garderobu... Zbog svega toga dešavalo se da smo malo padali, ali bi nas Žarko podigao i osnažio.

U seriji igraju i Dara Džokić, Nenad Jezdić, Radovan Vujović, Bojan Žirović, Nebojša Milovanović... Scenarista serije je Đorđe Milosavljević.

Laušević: Koreni su priča današnjice

Serija Koreni

Promo

Serija Koreni, Foto: Promo

Glumac Žarko Laušević, koji u seriji igra Aćima Katića, glavu porodice, nije bio na promociji serije i novinarskoj premijeri prve epizode. Publici i novinarima preko skajpa je poručio da mu je veoma žao što nije u Beogradu. 

- Mnogo mi je žao što danas nisam u Beogradu sa vama zato što bih voleo da zajednički obeležimo lep trenutak i početak prikazivanja serije. Ubeđen sam da će se raditi o značajnom projektu, jer je serija rađena sa velikim trudom i nadam se da će publika primetiti taj trud i ljubav koju smo uložili. Uspeo sam da vidim svih deset epizoda serije zahvaljujući vezama sa rediteljem i producentom, i mislim da se zaista radi o velikom projektu koji će ostaviti traga. Mislim da smo napravili vrlo savremenu priču koja će se s pažnjom pratiti, čiji će razvoj biti intrigantan i da će se primetiti da su ti odnosi i dalje aktuelni, kao što je aktuelna i antička drama i dan-danas. Nisu bitni kostimi i scenografija, bitni su odnosi koji su stvarni i zanimljivi bez obzira na to u kojrm ruhu mi bili - rekao je Laušević i dodao da je odgovornost raditi seriju prema delu Dobrice Ćosića, naravno, bila velika.

Serija Koreni

Promo

Serija Koreni, Foto: Promo

- Odgovornost je postojala od samog početka, to je uvek mač sa dve oštrice - da ne padnemo u patetiku, u neka već viđena rešenja. Trudili smo se da to ne bude ovoga puta, već zahvaljujući trudu kostimografa Borisa Čakširana i scenografa Milenka Jeremića, te sjajne maskerke Marije Kovačević da sve izgleda autentično, trudili smo se da probamo pronaći greške ako postoje i da na najsavremeniji mogući način doprinesemo da jedna priča koja je smeštena u kraj 19. veka bude bliska i gledaocu sa početka 21. veka.