KO JE ZAPRAVO DANILO TOMASOVIĆ? "Senke Nad Balkanom" podigle prašinu: Bio je srpski kralj droge koga se i Amerika plašila

Jači od kuma!

Senke nad Balkanom 2
Senke nad Balkanom 2, Foto: Screenshot

Jedna od najgledanijih televizijskih serija ikada, Senke nad Balkanom, ne prestaje da šokira. Trenutno imamo priliku da pratimo drugu sezonu serije, koja nam sa svakom novom epizodom donosi po nekog novog lika.

U jučerašnjoj, trećoj epizodi, imali smo priliku da vidimo novog "junaka" Danila Tomasovića - istorijski lik kojeg u seriji tumači Petar Strugar.

Prema mnogim zapisima on je preteča svih srpskih kriminalaca, a Amerikanci su ga svojevremeno označavali kao najvećeg krijumčara droge u Jugoslaviji.

- To je naš novi posao - heroin - izgovorio je Tomasović u seriji, ali baš tako je i bilo. Prvi je doneo heroin u Srbiju i preokrenuo posao sa opijumom i makom koji je do tada cvetao.

Senke nad Balkanom 2
Senke nad Balkanom 2, Foto: Printscreen

Naime, Danilo Tomasović je bio toliko uspešan i produktivan u njegovom poslu da su ga 1937. godine Amerikanci označili kao najvećeg krijumčara droge u Jugoslaviji.

PROČITAJTE I: ČOVEK KOJI SE ZAKLEO DA ĆE OSVETITI APISA I UBITI KRALJA Mustafa Golubić - Srpski heroj, član Crne ruke, Staljinov agent i prijatelj, Titov neprijatelj... Priča neverovatnija od Bonda i luđa od fikcije

Savetnik američke ambasade u Parizu upozorio je jugoslovenske vlasti da „radikalno suzbiju“ krijumčarenje droge jer ona u najvećim slučajevima završava u SAD.

Međutim, ni u 1938. godini situacija se ne menja, na zasedanju Stalne komisije za opojne droge Beograd se proglašava glavnim centrom u kome se vrši nelegalna fabrikacija opijata i odakle se oni krijumčare preko granice.

Senke nad Balkanom 2
Senke nad Balkanom 2, Foto: Screenshot

Amerikanci su i tada, baš kao i danas pretili embargom i ponavljaju da krimosi imaju saučesnike "među saobraćajnim i drugim državnim organima".

Prema istorijskim zapisima Tomasović je krajem 1937. godine potpuno razgranao i razvio svoju organizaciju.

SAZNAJTE I: SVE TAJNE CRNE RUKE Apis je bio moćniji od kralja, ubrzo se zavera okrenula protiv njega - Mustafa Golubić je nestao, a legenda kaže da organizacija još uvek kroji sudbinu Srbije

Ono što je poznato je to da se Danilo Tomasović, do tada, vodio kao zaposleni u međunarodnoj kompaniji za spavaća kola Wagons-Lits u kojoj su radnici bili i još desetak vodećih krijumčara opijata sa Balkana.

Inače, Tomasović je u policijskim izveštajima predstavljan kao "industrijalac sa stanom u Balkanskoj ulici" koji je bio povezan sa grupom ruskih emigranata u Beogradu predvođenih Josifom Raskinom i Mihailom Stamburovskim.

Senke nad Balkanom 2
Senke nad Balkanom 2, Foto: Printscreen

Pored podataka o Tomasovićevoj bandi američki delegat Fuler je izneo informacije o još desetak slučajeva zaplene droge u Jugoslaviji.

Danilo Tomasović se u konspirativnim pismima s kraja 1937. godine predstavljao kao "Boža" nudeći sa svog stovarišta stotine "mašina", odnosno sanduka sirovog opijuma.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi