Radoš Bajić
Alo!/Rajko Ristić
Radoš Bajić

Alo!/Rajko Ristić

Radoš Bajić, Foto: Alo!/Rajko Ristić

- Poštovao sam preporuke struke i mere, ali podmukli i nezvani kovid gost nije se obazirao - i nije me mimoišao... Bio sam u izolaciji osam dana, a već šest sam u bolnici. Zadivljen sam borbom naših zdravstvenih radnika za zdravlje i život svakog čoveka i pacijenta- rekao je Bajić.

- U rukama sam stručnog medicinskog osoblja i vrhunskih lekara KBC Bežanijska kosa - požrtvovanih i posvećenih svakom pacijentu. Njima beskrajno hvala.

Bez obzira na otežane okolnosti u filmskoj industriji Srbije uslovljene koronom, najavljuje se veliki broj TV serija i igranih filmova čija će realizacija započeti 2021. godine.

- Posle tri godine rada na tekstu, nakon uzbudljivog i mukotrpnog istraživanja epohe i istorijskih fakata, u izuzetnoj saradnji sa akademikom Duškom Kovačevićem, Đorđem Milosavljevićem i Strahinjom Madžarevićem - došli smo do scenarija koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nadam se da će tako biti i sa filmom i serijom. Početkom oktobra ove godine krenuli smo u pripreme, sa obilaskom lokacija, analizom plana snimanja i izradom scenografskih elaborata. Zbog pandemije bili smo prinuđeni da prikočimo s pripremama, ali ćemo ih u punom kapacitetu nastaviti čim nam okolnosti to dozvole, tako da se nadam da ćemo uspeti da snimanje započnemo polovinom maja 2021. godine.

Rekli ste da se započeli pripreme, da li radite na kastingu? Zna li se ko će igrati u "Halijardu"? Ko će igrati glavnu ulogu - kapetana Zvonimira Vučkovića?

- To još nije rešeno. Biće to težak i veoma delikatan posao. Ja volim svoje kolege i nekad, zbog svog mekog srca, znam da pogrešim. A ovde greškama ne sme biti mesta. U projektu ima preko 200 uloga, od toga najmanje pet glavnih, zatim desetak veoma velikih i znatan broj krucijalno bitnih epizodnih uloga. Sa nekim glumcima već razgovaramo, neke pratimo, a da oni i ne znaju da su u našoj vizuri. Potrebno nam je najmanje deset američkih glumaca, jedan od glavnih junaka - pilot Edvard Volš. Nastojimo da obezbedimo učešće makar jedne velike svetske filmske zvezde. I na kraju, kada je kasting u pitanju, sada znam samo da jedan glumac sigurno neće igrati...

Ko je to...?

- Na kraju Drugog svetskog rata nijedan seljak podno planine Suvobor nije imao preko sto kila .

Podigla se velika prašina zbog izbora našeg kandidata za Oskara. Kakav je vaš komentar?

- Prirodno je da se ljute i negoduju oni koji su bili u nominaciji, a čiji filmovi nisu prošli. I ako je bilo propusta u sprovođenju izbora, a kad se malo dublje udubimo, vidimo da nije - mislim da cela srpska kinematografija treba da podrži našeg kandidata. Što se mene tiče, 'Dari iz Jasenovca' želim svaku uspeh i svaku sreću.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: