Radmila Živković
printscreen
Radmila Živković

printscreen

Foto: printscreen

Glumicu Radmilu Živković mlađe generacije znaju kao krupniju damu koja ih je šarmirala kao "luda" tetka Doka iz "Zone Zamfirova". Oni nešto stariji se ipak sećaju i najlepše žene u Srbiji i šire. Ono što verovatno niste znali je to da je Radmila bila proglašena za najlepšu ženu Jugoslavije 1969. godine...

Međutim, ono što je stvorilo zabunu u javnosti je to da nije reč o glumici Radmili Živković na koju ste sigurno prvo pomislili. Jedna druga, nekoliko godina starija Radmila Živković je 1969. godine bila najlepša Jugoslovenka i nominovana za Mis sveta. I ova Radmila je bila prelepa i sanjala o glumačkoj karijeri.

Prenopsimo vam zapis Yugopapira iz 1969. godine u celosti:

Na našim fotografijama nema Rajke, inače dvostruke "mis Crne Gore". Ona je posle priredbe и dvorani Doma sindikata, umesto da sе prikljuci ostalim lерoticamа, krenulа na bal "mis Jugoslavije" privatnim kolima. Doživela je manji saobraćajni udes i tako se nije pojavila na završnoj svečanosti.

Pretprosle subote u velikoj, do poslednjeg mesta ispunjenoј dvorani Doma sindikata u Bеogradu nije bilo dileme: publika i Ziri јednoglasno su se opredelili za najlepsu devojku. Tako је па tradicопalnom konkursu revije "Politika Bazar" za novu "mis Juдoslavije" proglasena 20-godisnja studentkinja iz Beograda Radmila Zivkovic. Ali ovo nije kraj priče o novoj lepotici. Početak je zabeležen tačno pre godinu dana. U kišno septembarsko jutro ispred zgrade "Politike" krenuli su u Zrenjanin na priredbu za izbor "mis Srbije 1968." voditelj Mića Orlović i pozmata manekenka Tamara Bakić koja je bila "zadužena" za devojke. Татara Bakic: O jednom Misi, koji mе је паиёіо da se covek nе сеnі prema sjaju odece Zakasnili su vise od pola casa, јer je glumac i spiker Dejan Durovic dan ranije obecao da dovesti, u pрoslednjem tremutku, jos jednu kandidatkinju. Garantujem vam da će ova devojka biti mis Jugoslavije - govorio je Đurović.

radmila živković

Screenshot

Foto: Screenshot

Ali kada se pojavio sa crnokosom Radmilom Živković, Mića Orlović i Tamara Bakić nisu bili oduševljeni. Visoka devojka delovala je zbunjeno i stidljivo. Tako se ponašala i na priredbi u Zrenjaninu. Žiri kao da joj nije poklonio posebnu pažnju. Dospela je među šest najlepših Nije postala čak ni jedna od pratilja i finalna priredba na Zlatiboru održana je bez nje. Zablistala u Puli Ovog leta na filmskom festivalu Radmila Živković Igrala je malu, epizodnu ulogu (seoske mlade) u ratnom filmu Vlade Pavlovića "Oseka". Ali je više plenila svojom pojavom u festivalskom šarenilu. Kao da se prolepšala, postala sigurnija, u svakom slučaju elegantnija. Foto-reporteri su se utrkivali koji će pre da je snimi za naslovnu stranu svog lista. Tu, u Puli, predloženo joj je dai ove godine konkuriše za "mis Srbije". Odlučno je odbila, sećajući se neprijatnog iskustva iz Zrenjanina. Ipak, organizatori su joj poslali poziv i ona se pojavila u motelu "Stari hrast" među kandidatkinjama za najlepšu devojku Srbije. konkurenciji dvadeset devojaka pobedila je nadmoćno, a to se ponovilo Tako je Radmila Živković, kao i Ivona Puhiera pre nje, tek u drugom pokušaju osvojila titulu "mis Jugoslavije" i automobil "fiat 125 PZ", poklon časopisa "Naš dom". Već ranije nova da studije geografije zameni pozivom glumice. Možda i zato što je nekoliko sezona provela kao (honorarna) razvodnica u "Ateljeu 212". Na priredbi u Beogradu dogodila se i jedna zanimljiva "izmena" mesta.

Prva pratilja sa priredbe u Slavonskom Brodu, visoka i elegantna Ljubica simpatije žirija i, nadmoćno, drugo mesto (iza Radmile Živković). To nije pošlo za rukom zvaničnoj "mis Hrvatske", ljupkoj Ali nasmejana Splićanka nije, za razliku od Marije Gigović i Elice Klandeve, shvatila tragično zastoj na poslednjoj preponi. I upravo dok je objašnjavala da se "baš divno provela", specijalni žiri novinara NIP "Politika" proglasio ju je za "mis šarma". Smiljka je time dobila ne samo titulu već i nagradu od 2.000 dinara, koliko Rajka Milovanović. Na našim fotografijama nema Rajke, inače dvostruke "mis Crne Gore". Ona je posle priredbe u dvorani Doma sindikata, umesto da se priključi ostalim lepoticama, krenula na bal "mis Jugoslavije" privatnim kolima. Doživela je manji saobraćajni udes i tako se nije pojavila na završnoj svečanosti. Radmilu Živković, novu "mis Jugoslavije" sada očekuju pripreme za odlazak u London gde će se krajem novembra pojaviti na zvaničnoj priredbi za izbor "mis sveta" 1969. 

radmila živković

Screenshot

Foto: Screenshot