Rade Šerbedžija
Vesna Lalić
Rade Šerbedžija

Vesna Lalić

Rade Šerbedžija, Foto: Vesna Lalić

Šerbedžija bi na ovaj način bio jedan od članova koji, između ostalog, učestvuju i u odlučivanju o dobitnicima prestižne filmske nagrade Oskar. Akademija ima članove iz 57 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

U svojoj karijeri koja obuhvata čak pola veka, poznati glumac je ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima.
Glumačka ostvarenja je pokazao i u poznatim holivudskim hitovima "Oči šširom zatvorene" Stanlija Kjubika, "Nemoguća misija 2" Džona Vua.

Njegov redateljski filmski prvenac "Oslobođenje Skoplja" (2016.), u kojem glumi i glavnu ulogu, prikazan je na više od deset prestižnih festivala Europe i SAD-a, a prošle godine izabran je kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oskar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, preneli su hrvatski mediji.

Šerbedzija se nedavno vratio iz Amerike gde je u martu i aprilu snimao film "Ponosna Meri", u kojem mu je partner bio Danny Glover, a čija se premijera očekuje sledeče godine, gostovao je u popularnoj seriji "Crna lista", a imao je i premijeru filma "Obećanje"redatelja Terija Džordža, u kojem igra uz Christiana Balea i Oskara Isaka.

Svakoga leta boravi na Brijonima gde igra u Pozorištu Ulyšes, čiji je osnivač, a ovogodišnju, 17. sezonu otvoriće koncertom s dvojicom virtuoza na gitari - Vlatkom Stefanovskim i Miroslavom Tadićem, uz goste Damira Urbana i violinistkinju Yvette Corneliu.

U julu i avgustu ŠŠerbedžija će nastupiti u ulozi Kreonta u predstavi "Antigona - 2000 godina kasnije" i u naslovnoj ulozi najdugovečnije predstave tog pozorišta "Kralj Lear", u Tvrđavi Minor.

Komentari (1)

Tina

05.07.2017 22:31

Hvala nakvalitetnom tekstu. Drago mi je da je uspeo. Izuzetno je talentovan.