"Žigosani u reketu"
E-Stock/Rajko Ristić

E-Stock/Rajko Ristić

"Žigosani u reketu", Foto: E-Stock/Rajko Ristić

Dvojica nekada nerazdvojnih prijatelja, saigrača u slavnom košarkaškom klubu koji je na rubu propasti, ponovo se sastaju ne bi li klub postavili na noge.

Jedan je Srbin, drugi Hrvat.

To je siže nove TV serije koju je počeo da snima Dragan Bjelogrlić sa velikom ekipom koju čine glumci, reditelji, producenti iz Srbije i Hrvatske. Bjelogrlić je ovog puta u ulozi producenta, a reditelji serije su Srđan Spasić i Danilo Bećković. Za „Alo!“ otkriva ko će se još pridružiti timu reditelja:

- Timu reditelja pridružiće se i Nikola Đuričko, biće to njegov rediteljski debi - kaže Bjelogrlić i otkriva nam još nešto - ko su slavni košarkaši koji će se pojaviti u dirljivoj priči o prijateljstvu:

- Predrag Saša Danilović, Dino Rađa, Miloš Teodosić, Nemanja Nedović i još neka imena koja za sada ne mogu da vam otkrijem - kaže čuveni Bjela.

 

E-Stock/Rajko Ristić

Dubravka Mijatović, Foto: E-Stock/Rajko Ristić

"Žigosane u reketu" ovako opisuje:

- Romantična priča o ljubavi i prijateljstvu, o časti i moralu, o nekim zaboravljenim vrednostima, o generaciji rođenoj šezdesetih godina, kao i onoj rođenoj između devedesetih i početkom novog veka. To je priča o košarci - brendu po kojem je ovaj region poznat u svetu. Priča o dva grada, Beogradu i Zagrebu, pa je serija i rađena u koprodukciji, a koproducent serije je Toma Paliković. Igraju glumci iz Hrvatske i Srbije, ali ima i autora iz celog regiona, kao što je Saša Lošić, koji je iz Sarajeva, iz Ljubljane, koji je odasvud sa Balkana.
Ideja za seriju rodila se, kaže Bjela, u njegovoj glavi još pre nekoliko godina:

- Pre nekoliko godina razmišljao sam o ovoj priči, ali sam onda sve prepustio ozbiljnom timu sa autorom serije Markom Savićem na čelu… Radimo ovu seriju sa velikom verom da uprkos svim okolnostima, objektivnim i nametnutim, postoje neki normalni ljudi. Ova serija se obraća tim ljudima, koji žele ljubav i opružaju ruku prijateljstva, za razliku od onih drugih, za koje verujemo da ih je manje, a koji su zarobljeni u okovima mržnje. Nije ultimativno bila ideja da u seriji bude reč o Srbinu i Hrvatu, već je to priča o dva čoveka koji pokušavaju da okaju grehe svoje prošlosti, a onda je posebno bilo zanimljivo da to budu dva prijatelja koja su nekada igrala u istom klubu. Kroz njihovu priču pričamo o rastancima, sastancima, ponovnim upoznavanjima, opraštanju, prijateljstvu koje traje uprkos svemu…

Serija „Žigosani u reketu“ biće emitovana na „Top kanalu“, kao i nastavak serije „Senke nad Balkanom“, takođe veoma uspešne kreacije Dragana Bjelogrlića.

E-Stock/Rajko Ristić

Mlada ekipa, Foto: E-Stock/Rajko Ristić

- Pojava „Top kanala“ je nešto što može da bude vrlo značajno jer je taj kanal konkurencija nacionalnim kanalima koji su bila zaduženi da se bave produkcijom serija, a nekako se to svelo samo na RTS. U poslednjih 15 godina imali smo produkciju u kojoj je faktički celokupan kreativni opus zavisio od nekog urednika na RTS-u. Sa „Top kanalom“ dobijamo zdravu konkurenciju i ne moramo da zavisimo od RTS-a. Ne znam da li će „Top kanal“ izdržati u toj svojoj nameri, ja im želim svu sreću, ali sama činjenica da sledeće godine rade pet serija daje neku nadu - kaže Bjelogrlić i dodaje da su se timu serije, osim poznatih košarkaša, pridružila i još neka imena iz sveta košarke:

- Imamo nekoliko stručnih konsultanata iz sveta košarke, jer košarka je lajtmotiv cele priče. Za razliku od fudbala, koji je na žalost više nego sport, koji je i politika, kriminal i poprište ružnih scena, košarka još ima oreol nečeg lepog i pozitivnog i zato smo i izabrali košarku kao temu - kaže Bjela.

Autor serije je Marko Savić, a u 45 epizoda koje ćemo od jeseni gledati igraju: Nebojša Dugalić, Filip Šovagović, Vesna Trivalić, Dubravka Mijatović, Svetozar Cvetković, Milica Zarić, Marko Nikolić, Žika Todorović, Dragan Mićanović…

Dubravka izgubila ljubav

Jednu od glavnih uloga u seriji, vlasnicu galerije koja je, kako se kaže u najavi serije, izgubila svoju ljubav, igra Dubravka Mijatović. Ova glumica kaže da su i za nju došle na red uloge žena u zrelim godinama.

- Ja sam to malo i požurivala, prirodno je da na red dođu takve uloge. Evo, još malo pa ću i babe da igram - našalila se glumica. Kaže da nije imala dilemu da li da prihvati ulogu u seriji „Žigosani u reketu“.

- Privuklo me je mnogo toga, ali uvek je presudan neki moj intimni osećaj da mogu da budem drugačija nego do sada. Važno mi je ko su mi partneri, kakva je priča, a ovde se mnogo toga poklopilo. Sa mnogim kolegama se sada prvi put sada srećem, a to je lepota ovog posla, ta stalna razmena. Imala sam sreću da sam do sada imala samo sjajne partnere - kaže ona.

E-Stock/Rajko Ristić

"Žigosani u reketu", Foto: E-Stock/Rajko Ristić

Mina ulepšala tatinu proslavu

Iako je na koktelu povodom početka snimanja serije bilo mnogo poznatih ličnosti, blicevi foto-aparata najviše su sevali u pravcu devojke u kratkoj pink haljinici. Reč je o Mini Bjelogrlić, ćerki Dragana Bjelogrlića, koja je došla na koktel da podrži tatu. Mina je studentkinja Fakulteta političkih nauka i za nju kažu da je „lepa na mamu, a kul na tatu“.