Senke nad Balkanom
printscreen
Senke nad Balkanom

printscreen

Senke nad Balkanom, Foto: printscreen

PROČITAJTE JOŠ:

 

Novembra 1921. prilikom izleta na Avalu jedne grupe zvaničnika, inače učesnika sklapanja saveza sa Rumunijom, nađen je grob ograđen prostom tarabicom. Na njemu je bilo napisano: „Ein unbekannter Serbischer soldat“.

Nepoznati srpski vojnik. Neprijatelj ga sahranio tokom Prvog svetskog rata.

Vrlo brzo je oformljena komisija koja bi ispitala ko u grobu leži i došlo se do zaključaka da je u pitanju vojnik poginuo u poznu jesen 1915. I da je u pitanju neimenovani vojnik trećeg poziva (starosna kategorija od 38 do 45 godina; Trećepozivici su, inače, bili vojnici koji su, kada nisu najstrašnija ratna zbivanja, služili da u pozadini čuvaju važne objekte, sprovode i obezbeđuju zatvorenike, itd. A kada je bilo najstrašnije, onda su svi bili na liniji fronta. Jer svi su bili jedno. Narod).

Samo, utvrđeno je i nešto nestvarno.

Senke nad Balkanom 2

Screenshot

Senke nad Balkanom 2, Foto: Screenshot

No, hajdemo najpre o tome – šta je uopšte pronađeno prilikom otkopavanja groba?

Delovi čuture. Deo granate. Deo cokula, koje su bile povezane telegrafskom žicom. Da. Nemaština… Po tim žicama, koje su korišćene u nemaštini jer nije bilo ničega ni nalik pertli, bilo je jasno da je vojnik sigurno – vojnik Kraljevine Srbije. Pa, zatim, tu je bio deo opasača. Fišeklije, u kojima stoje meci. Bilo je tačno 94 metka za staru rusku pušku. Trećepozivac, naš, definitivno. Vrlo krhke građe. Sićušan, skoro dečjeg rasta. A na liniji fronta. U samom kosturu je bio i novčanik. U njemu – tri srpska dvodinarca, srebrna, sa likom kralja Petra prvog. I jedan nikleni groš, „dvae’s para“, kako bi se reklo.

Nije bilo nikakve vojničke pločice, kojom bi se znalo ime palog ratnika. Trećepozivci ih, prosto, skoro po pravilu nisu ni imali. Nije bilo još nečega.

Nije bilo – celog levog dela grudnog koša.

Medicinskom analizom utvrđeno je da je poginuo tako što ga je austrougarska granata, čiji je deo pronađen, granata od 10,5 centimetara u prečniku, pogodila pravo u – srce.

Bio je sahranjen upravo u levku koji je granata austrougarske haubice i napravila.

Selidba posmrtnih ostataka ovog neznanog junaka sa avalskog prevoja na sam vrh planine Avale, gde i danas počiva u onom modernom, naknadno napravljenom mauzoleju koji veliča jugoslovenske narode, obavljena je 1938. godine. U svetu se takva mesta obično nazivaju spomenicima „neznanom vojniku“, a kod nas, eto, „neznanom junaku“.

Spomenik Neznanom junaku na Avali

Shutterstock

Spomenik Neznanom junaku na Avali , Foto: Shutterstock

Bilo je onih koji su se protivili da se jedan takav spomenik podigne, u ono vreme, Beograđanima na ne baš lako pristupačnom mestu. Branislav Nušić je tvrdio da na Avalu idu „samo dobrostojeći, kolima, da bi tamo vodili ljubavnice“, ali kralj Aleksandar je odlučio da bude baš tamo i, bi podignut tamo. Uzalud je Nušić javno tražio da se spomenik neznanom srpskom vojniku, kao simbol svih onih čija imena vremenom izblede, a koji su dali život za otadžbinu, bude na današnjem Trgu republike, otprilike pokraj „staklenca“. Ironijom sudbine, tamo se sada nalazi upravo spomenik Branislavu Nušiću.

A vojnik sa Avale? Onaj što su ga hiljade posetile, ne znajući sudbu njegovu, taj isti vojnik je, nekako, ostao živ. A živ je, kako nije? Junaci večno žive.

NAJČITANIJE VESTI IZ POP KULTURE:

 

Takav je i svratio baš u ovu priču i, sa onim svojim bogatstvom od šest dinara i dvadeset para, podsetio nas šta znači kada srce kuca za otadžbinu. I da vam, kad ustajete na Zlo, ma koliko velike šanse bile da vas ono pregazi, ne treba mnogo toga da bi vas pamtili i vek kasnije.

Da, stvarno, po čemu će nas da pamte za stotinu godina?

Pogledajte BONUS video:

Jedna je od NAJBOGATIJIH ŽENA sveta, a nekada je umesto haljina nosila džakove za krompir!

 

 

Komentari (1)

Srpkinja

20.11.2019 13:44

Tužna priča, kao većina naših priča. Taj Neznani Junak dao je srce i život za Srbiju, ne za Jugoslaviju, ne za budalastu tvorevinu kralja Aleksandra, koja nas je uništila i čiju cenu plaćamo danas. Karađorđevići su ubistvom Obrenovića došli na vlast, a sve oko Jugoslavije znamo kako je prošlo za Srbiju...