sveće
EPA/Atef Safadi
sveće

EPA/Atef Safadi

sveće, Foto: EPA/Atef Safadi

Dejan Pataković je rođen 23. maja 1941. godine u Beogradu. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, a prvu karikaturu objavio je u Ježu sa nepunih 17 godina. 

Gotovo ceo radni vek Pataković je proveo u "Politici", od čega 25 godina kao urednik u Ekspresu, a deceniju i po kao glavni urednik magazina Huper. Satiričnu rubriku Kaktus u Ekspresu je pisao 23 godine.

Pored toga, poznati humorista je aktivno sarađivao i u drugim medijima. Za emisije Vreme sporta i razonode Radio Beograda, Pataković je napisao i himnu. U njegovoj radnoj biografiji je i 300 epizoda emisije Jovanovići, Popodne jednog pauna, i mnogih drugih.

Godine 1967. počeo je saradnju sa Milovanom Ilićem, koji je tada pokrenuo pravu radio revoluciju svojom emisijom Minimaks. Dve godine je pisao tekstove za Batu Živojinovića, u Jutarnjem programu Televizije Beograd. Na Radio Beogradu 202 dve godine je vodio zabavno-muzičku emisiju Krug Dvestadvojkom. 

Pataković je pisao scenarija i za Televizije Sarajevo i Zagreb, a u Televiziji Beograd je sa Jovanom Ristićem sarađivao na šou-programu Sedam plus sedam, koji je osvojio "Srebrnu ružu" na festivalu u Portorožu i učestvovao na festivalu "Zlatna ruža Montrea".

Dejan Pataković

printscreen

Dejan Pataković, Foto: printscreen

Objavio je i tri diska sa dečjim pesmama za koje je muziku komponovao Boris Bizetić.

Dejan Pataković je u "Politici" bio proglašen i za aforističara godine i dodeljena mu je nagrada "Jovan Hadži Kostić". Dobio je priznanje "Slobodan Kostić" za humor i satiru, kao i nagradu Kulturno prosvetne zajednice, "Zlatni beočug", za trajni doprinos kulturi.