Smrt, sahrana
Shutterstock, ilustracija
Endi Vajna

EPA/ZOLTAN BALOGH

Endi Vajna, Foto: EPA/ZOLTAN BALOGH

Endi Vajna je poznat po blokbasterima iz 1980-ih kao što su “Rambo”, “Umri muški” ili “Terminator”. Vajna je umro u svom domu u Budimpešti posle duže bolesti.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Vajna je rođen u Budimpešti 1. avgusta 1944. godine, a Mađarsku je napustio s porodicom posle pobune protiv komunističke vlasti koju su Sovjeti ugušili 1956. godine. Kratko je bio u Honkongu i u Kanadi, a zatim i u SAD gde je ušao u svet filma. 

Zajedno s Mariom Kasarom, saradnikom u produkcijskoj kući Karolko, postao je producent koji je nizao komercijalne uspehe kao što su “Rambo”, “Terminator”, “Niske strasti”, “Totalni opoziv”, “Angel Heart” i druge.

Endi Vajna

EPA/BEA KALLOS

Endi Vajna, Foto: EPA/BEA KALLOS

Posle četrdesetak filmova u SAD, se doselio u Mađarsku 2000-tih. Nakon povratka u rodnu zemlju premijer Viktor Orban ga je 2011. imenovao za mađarskog komesara za film, čime je postao nezaobilazna ličnost mađarske kinematografije. 

PREPORUČUJEMO I:

 

U Mađarskoj su ga zvali “Mister film”, a on spada među ljude koji su doprineli da Budimpešta postane filmski centar, da se tu snimaju brojne mežunarodne produkcije.

Sufinansirao je ultramoderni studio Korda, napravljen u staroj komunističkoj vojnoj bazi. Kao šef Mađarskog nacionalnog fonda za film sufinansirao je film “Šaulov sin” koji je osvojio veliku nagradu festivala u Kanu 2015. i Oskara za najbolji strani film 2016. Bio je i vlasnik više kazina i grupe medija.