Mira Stupica
V. Mitić
Mira Stupica

V. Mitić

Mira Stupica, Foto: V. Mitić

Karolina Todorović, supruga Mirinog rođenog brata i glumca Bore Todorovića, brinula je o glumici poslednjih godina. Ona je za Alo! potvrdila vest o smrti slavne glumice.

- U šoku sam. Molim vas razumite da porodica sada ne može mnogo da priča. Prikupljamo papire koji su potrebni - rekla je za Alo! Karolina.

Kremacija Mire Stupiće biće održana na Novom groblju je 23. avgusta u 13 časova, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Komemoracija u JDP-u biće održana početkom septembra na Velikoj sceni pozorišta.

U javnosti se poslednji put pojavila u aprilu prošle godine, na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta, teatra koji je osnovao njen suprug Bojan Stupica. 

Poslednji put se na velikom platnu pojavila 2011. godine, u filmu "Parada" Srđana Dragojevića.

Prva dama srpskog pozorišta

Mira Stupica bila je jedna od najcenjenijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica, koju su često pratili epiteti najveće srpske glumice.

Debitovala je 1941. godine u pozorištu. Godine 1955. zajedno sa Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb, gde glumi u Hrvatskom narodnom kazalištu do 1957, nakon čega se vraća u Beograd.

Rad na filmu je započela 1951. godine, od kada je ostvarila oko 50 filmskih i televizijskih uloga.

Godine 2000. objavila je svoje memoare "Šaka soli", knjiga je proglašena najčitanijom u 2001. godini.

Dobitnica je nagrada Dobričin prsten za životno delo i doprinos umetnosti pozorišne glume (1981) i Pavle Vuisić za životno delo i doprinos umetnosti filmske glume (2007).

Mira Stupica

Youtube Screenshot

Mira Stupica, Foto: Youtube Screenshot

Rođena je kao Miroslava Todorović u Gnjilanu, gde su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji. Bila je prvo od četvoro dece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić iz Livna.

Njeni biografi beleže da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dve i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat - Bora Todorović, proslavljeni srpski glumac koji nas je napustio pre dve godine.

Mira se udavala tri puta, a drugog supruga Bojana isticala je kao najznačajniju osobu u svom životu.

Godine 1943. udala se za glumca Milivoja Mavida Popovića. No, ljubav nije dugo trajala pa se već 1948. ponovo udala, za reditelja i dramaturga Bojana Stupicu i sa njim provela 22 godine u braku.

Tri godine posle smrti drugog supruga, Mira se udala za političara Cvijetina Mijatovića, koji je preminuo 1990. godine.

Komentari (10)

Tuga

19.08.2016 11:24

Pocivaj u miru legendo...

ismet

19.08.2016 12:00

@Tuga - Bivsa prva dama Jugoslavije.ako bude pravde u aleju velikana da pociva ako ovi nesto ne izmisle drugo.Amin.

maya

19.08.2016 11:48

A da ispravite naslov u "LeGendo,a ne Legedno?

ASTAL

19.08.2016 12:45

Ode Mira za astal kod brata.Divno se drustvo gore okupilo. Ovde je ostalo da se redom oglase svi oni koji je godinama nisu pitali ni koliko je sati,obisli u domu ili joj bar poslali sto grama kafe,Pocece od telegrama,preko komemeoracije do Aleje, Zato treba i ceniti postupk Djuzine zene koja takvima nije dala prostora za promociju i predstavu. Zavesu treba da spuste i svetlo ugase samo oni koji zasluzuju ostali neka biraju opanke..

Zoran - Tico - Tico

19.08.2016 12:59

Posećivali ste je i, verovatno, svašta zapitkivali. Iz intervjua se videlo da je žena bila zbunjena, i da je odgovarala na neka, njena pitanja. I, šta pa ima da je pitate kad je, svojim ulogama, dovoljno rekla!?

JADNICI

19.08.2016 14:30

Umrla danas,a komemeoracija ce biti pocetkom septembera. Neverovatno, Bravo kolege,bravo novi ministre kulture. Jos malo pa ce da se javi Servilni i da nudi Aleju . Samo da sroci nesto pateticno. E Miro,kad pogledas odozgo ,sreca sto se nece cuti sta ces reci.

Vanja

19.08.2016 17:40

Mira je otisla i za sobom ostavila neizbrisiv trag jedne legende. Kako cemo se mi od nje oprostiti, nju nije briga, ali nas i te kako treba da bude. Miro, pocivaj u miru. Zasluzila si!

a da ti@maya

19.08.2016 18:31

malo bolje citas,sta mislis'' Legedno''?!

Marko

19.08.2016 21:47

Sve najbolje o mrtvima ,Miro pocivaj u miru ,Netreba zaboraviti i teske tragedije ,Mira je po malo i preteca danasnjih sponzorusa ,udala se za izuzetno uticajnog ,mnogo starijeg Bojana Stupicu ,posle se udala za Muza svoje prijateljice ,koji je slucajno bio predsednik predsednistva Jugoslavije Mijatovic ,on je imao dve predivne ,prelepe ,prepametne devojcice iz prvog braka za koje gos Mira nije mnogo brigala,i koje su u najvecoj agoniji umrle u PAKLU DROGE ,tek da se zna jer mi previse idealiz

MAJA

20.08.2016 01:06

@Marko - Potpuno neumesan komentar. To je njen zivot i njena zivotna tragedija, kojom se ne treba baviti, pogotovo, sto niste dovoljno upuceni. Sramota je uopste praviti takva poredjenja. ONA JE BILA, JESTE I OSTACE DIVA I LEGENDA NASEG GLUMISTA. Pocivajte u miru GOSPODJO I DIVO. Najdublje saucesce porodici. BICE VELIKA BRUKA I SRAMOTA, AKO NE BUDE SAHRANJENA U ALEJI.