Pre tačno 32 godine napustio nas je Pavle Vuisić: Bio je boem, a jednu ženu je voleo TRI DECENIJE!

Bio je zaljubljenik u umetnost...

Pavle Vujisić
Pavle Vujisić, Foto: Foto: Youtube/printscreen

Bard srpskog glumišta Pavle Vuisić napustio nas je pre tačno 32 godine, 1. oktobra 1988. nakon duge i teške borbe sa karcinomom u 62. godini.

Pavle je rođen 12. jula 1926. godine u porodici Vuisić. Otac mu se zvao Miša, majka Radmila, a imao i mlađeg brata Dušana Vuisića koji je takođe glumac.

On je studirao Pravni fakultet, koji nije uspeo da završi, a radio je kao novinar i radio voditelj. Glumom je počeo da se bavi u Pančevačkom pozorištu, gde je statirao u ratnim filmovima, a prvu ozbiljniju ulogu dobio je u ostvarenju "Čudotvorni mač" 1950. godine.

Ko to tamo peva
Ko to tamo peva, Foto: Printscreen

Pokušao je da upiše Fakultet dramskih umetnosti, ali u tome nije uspeo, pa je postao jedan od najuspešnijih glumaca bez akademskog obrazovanja.

Filmografija Pavla Vuisića iznosi 177 jedinica, pri čemu je Pavle glumio u 129 dugometražnih filmova, 17 serija, 14 TV filmova, šest mini televizijskih serija i pet kratkih TV filmova. Najpoznatija uloga mu je svakako uloga u seriji "Kamiondžije" odakle mu je i ostao nadimak Paja Čutura.

Bio je boem, umetnik, voleo je da čita, ali i da piše, a celog života bio je zaljubljen u svoju suprugu Mirjanu Vuisić, koju je zvao Sula. Njih dvoje su bili u braku punih 30 godina, ali nažalost nisu imali dece.

Nenad Kostić, Ko to tamo peva
Nenad Kostić, Ko to tamo peva, Foto: Screenshot Youtube

Mirjana je čuvala sve njegove pesme i rukopise, koji su pre nekoliko godina i objavljeni. Paja se stideo onoga što je pisao, pa je Mirjana njegove pesme čuvala i skrivala od njega samog.

Malo ljudi zna da je Vuisić bio strastveni pušač, te da se čitavog života nije odvajao od svoje lule.

1981. godine ustanovljena je nagrada "Pavle Vuisić" koja se dodeljuje glumcu za živtno delo. Ova nagrada se ranije zvala "Slavica", a od 1994. godine nosi naziv po legendarnom Paji.

Povezane vesti

 • Korisnik: beba
  01/10/2020 - 13:27
  Nas genije,veliki glumac...Neka mu je vecna slava!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi