Milena Radulović
ATA Images

Prva koja je progovorila o navodnom zlostavljanju od strane režisera, scenariste i vlasnika škole glume, Miroslava Mike Aleskića je mlada glumica Milena Radulović (25), koja je odlučila da javno progovori i otkrije šta se sve desilo u školi strave!

- Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se - rekla je Milena Radulović.

Miroslav Mika Aleksić

Screenshot

Miroslav Mika Aleksić, Foto: Screenshot

Nažalost Milena nije usamljena u ovom slučaju. Neke od naših poznatih ličnosti, takođe su javno su iznele svoja iskustva, kako bi podigle svest kod žena da se navodno zlostavljanje treba odmah prijaviti.

Pre Milene kao bomba je odjeknula vest i ispovest glumice Danijele Štajnfeld, koja je otkrila je navodno silovana kada je imala 21 godinu od strane moćnika iz filmske industrije. Ona je o bolnoj temi progovorila u svom dokumentarnom filmu.

Danijele Štajnfeld

PrntScrn

Danijele Štajnfeld, Foto: PrntScrn

I sama Danijela je na početku filma objasnila da je imala strah da govori o tome, ali je na kraju smogla snage kako bi olakšala i sebi i drugima koji su to osetili na svojoj koži.

- Moja ideja je bila da napravim film o posledicama silovanja iz perspektive žrtava i ljudi koji su počinili zločine. Kad smo napravili sirovi materijal, prvi montažni tejk narativa, u tom momentu sam se ohrabrila da podelim moju priču. Deo moje priče je došao u zadnjem momentu nastanka ovog filma - rekla je Danijela za "TV Sarajevo".

Danijela još uvek nije javno otkrila ime svom zlostavljača.

Modna kreatorka, Verica Rakočević takođe je jednom prilikom ispričala svoje traumetično iskustvo uz tvrdnju, da ju je kada je imala 18 godina silovao poznanik.

Verica Rakočević

Instagram

Verica Rakočević, Foto: Instagram

Kako je otkirla tada ona se nije stidela da o tome priča, a danas se kaje jer silovatelja nije tužila, jer kako kaže, nije želela da se sveti. Pored toga, otkrila je i da je nakon toga bila nepoverljiva muškarcima i da joj je trebalo vremena da se oporavi.

Pevačica Nataša Bekvalac pretučena je 2018. godine od strane bivšeg supruga Luke Lazukića, i to samo 40 dana nakon što se porodila. Na nju je sve to ostavilo teške posledice, kako fizičke, tako i emotivne.

Nataša Bekvalac

Printscreen/YouTube

Nataša Bekvalac, Foto: Printscreen/YouTube

Loš mi je loš osećaj u stomaku kad se setim svega. Strašno psihičko i emotivno izrabljivanje! Kao i svaka žrtva nasilja, izgubila sam samopouzdanje i bila odsečena od porodice, prijatelja... To je bio kraj, bila sam ponižena", rekla je Nataša svojevremeno.

Košarkašica Milica Dabović pretrpela je nasilje od nekadašnjeg dečka Šimeta Šiklića Simona, ali ga nije odmah prijavila, zbog čega se veoma kaje.

Milica Dabović

Printscreen/ B92

Milica Dabović, Foto: Printscreen/ B92

- Da se nisam bojala i ucenjivana nekoliko puta prijavila bih mnogo ranije. Žena zna da trpi, mi smo hrabre, sve dok ne dođe do tog trenutka da više ne možeš. U jednom trenutku okrenula sam majku i rekla: 'Mama, nek me ubije kao što priča i preti, ja idem u policiju - Pretio je mnogima u porodici, ne samo meni", rekla je tada Milica.

Ne samo da je silovanje tabu, retko se govori i o pokušajima sllovanja. Nedavno je o tome progovorila Goca Tržan, koja je u velikoj ispovesti otkrila da je davn drug pokušao da je siluje.

- Bili smo veoma bliski, imala sam bezgranično poverenje u njega, a on je to iskoristio. Nisam ni u snu mogla da zamislim da bi ikada pokušao da mi naudi, a on je hteo da me natera na seks. Neki muškarci misle da svaku ženu mogu da drpaju ako se napale. Posle toga sam shvatila da moram dobro da pazim kada biram prijatelje. Želela sam samo da zaboravim taj pakao, pa sam ćutala. Nisam ga prijavila jer sam se plašila i osuda okoline: 'Šta je tražila sama sa njim?' Mislim da i danas žrtve ćute iz istog razloga - ispričala je ona za Hit dodatak lista Informer.

Da su silovanja česta u filmskoj industriji, postalo je jasno nakon što je priveden pravdi jedan od najvećih filmskih moćnika na svetu, Harvi Vajnstin. Kada je prva žrtva progovorila, glumice širom sveta su počele da raskrinkavaju filmskog producenta koji trenutno služi kaznu u američkom zatvoru.

Ima mnogo glumica koje su svoja bolna iskustva odlučile da podele sa svetom. Samo neke od njih su: Rouz Mak Govan, koju je silovao reditelj kad je imala samo 15 godina, Tendi Njutn sa 16, a toliko godina imala je i Natali Vud kad je silovana, što je otkrila njena prijateljica glumica, mnogo godina nakon Nataline smrti. Rozario Doson je govorila o tome da je silovana i zlostavljana kao dete, kao i Evan Rejčel Vud.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Miroljub Petrović

17.01.2021 20:19

Debilana je opasno mesto. Čuvajte se.