Mira Stupica i Bora Todorović
Printskrin Clip.rs

 

Mira Stupica bila je jedna od najcenjenijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica, koju su često pratili epiteti najveće srpske glumice.

U pozorištu je debitovala 1941. godine, a rad na filmu započela deset godina kasnije. Svoju prvu filmsku ulogu imala je u ekranizaciji "Bakonja fra Brne" u režiji Fedora Hanžekovića, 1951. godine. Od tada je dala pedesetak televizijskih i filmskih uloga, uvek ostajući verna pozorištu.

Mira Stupica

V. Mitić

Mira Stupica, Foto: V. Mitić

Tokom proslave 60 godina njenog profesionalnog rada, 2001. godine, kolege i koleginice su je prozvali "najvećom srpskom glumicom prošlog veka.

Mira Stupica je odgovorila da titula ne pripada njoj, već da je najveća pozorišna srpska glumica "nepravedno zaboravljena" Žanka Stokić i predložila je osnivanje nagrade "Velika Žanka". Nagrada je počela da se dodeljuje 2003. godine, a Mira Stupica bila je doživotna predsednica žirija koji dodeljuje nagradu najistaknutijim glumicama srpskog pozorišta.

Komentari (1)

Sasa

20.08.2016 00:49

Pamticemo je i po tome sto nikad nije bila majka ,i u trenutku kad se udala za Cvijetina Mijatovic muza svoje prijateljice koja je preminula i ostavila muza udovca sa dve cerke izuzetne ,ona je i tu totalno zatajila iako je mogla da se iskaze kao majka ,ona je dozvolila da obe devojcice zavrse u paklu droge ,tuzno