Igra prestola
Screenshoot
Igra prestola

Screenshoot

Foto: Screenshoot

Emitovana je i peta epizoda osme, finalne sezone, "Igre prestola" koja je zaludela čitavu planetu. Ostala je samo još jedna epizoda do kraja. Ukoliko niste gledali petu epizodu upozoravamo vas, u nastavku da slede spojleri.

Nova epizoda "Igre prestola" još jednom je pomerila granice. 

 

U samom uvodu pete epizode poslednje sezone čuli glasove davno pobijenih likova - Emon i Viseris Targarjen, Olena Tajrel i mnogih drugih, podsetili su nas šta znači biti zmaj, kakav je bio ludi kralj i da li je dobra ideja probuditi zmaja.

Dok Varis piše pisama u kojima otkriva da je Džon Sneži zapravo Targarjen a ne Stark, prekida kuvarska pomoćnica Marta, zabrinuta jer kraljica neće da jede a "njeni vojnici posmatraju".

Obaveštava Džona da Deneris odbija i posete, podseća ga da "svaki put kad se rodi Targarjen, bogovi bace novčić a ceo svet zadrži dah". Džon je zabrinut, dok Varis primećuje da je zabrinut za sve ostale.

Igra prestola

Screenshoot

Foto: Screenshoot

Deneris je očajna jer je shvatila je da je Džon rekao Sansi istinu o svom poreklu... Sansa Tirionu, Tirion Varisu i da je Varis dalje proširio informaciju za koju je Džona molila da ne kaže nikome.

Sivi Crv dolazi po Varisa, koji već zna šta mu se sprema, skida i odlaže prstenje, spaljuje pisma. Na hridi je okupljena cela svita, on govori Tirionu - "nadam se da sam ovo zaslužio, nadam se da ja grešim". Deneris ga je osudila na smrt, izgovara "drakaris", njen preostali zmaj izvršava presudu. Kasnije Sivom Crvu pokazuje okov, jedino što je Misandei donela sa sobom preko Uzanog mora, ali on ga bez reči baca u vatru. Prekida ih Džon, ponavlja da ne želi presto, ali Deneris je neumoljiva.

"Tvoja sestra sada zna šta se desi kada neko čuje istinu o tebi. Vesteros te voli, a mene se plaši," rekla mu je kraljica Zmajeva. Džon pokušava da je urazumi, ali Deneris deluje nestabilno, izgleda kao da joj ništa ne znači, ljube se izgleda po poslenji put.

Tirion pokušava da ubedi Deneris da ne spali Kraljevu luku, ali ona daje komande Sivom Crvu.

"Sersei ima taoce, ne podanike. Izdaće je ako znaju da je rat izgubljen, otvoriće kapiju i zvoniće. Preklinjem vas, ako čujete zvona, prekinite napad," moli Tirion. Džejmi Lanister koji je napustio Zimoverel, je uhvaćen dok je išao ka Kraljevoj luci, ka njihovoj sestri.

Igra prestola

Screenshoot

Foto: Screenshoot

Tamo stižu Tirion i Džon, a ser Davos ih obaveštava da nije cela severnjačka vojska stigla, ali Deneris želi da napadne odmah. Arja i Pseto stižu u Kraljevu luku i saopštavaju da su došli da ubiju kraljicu.

Tirion krišom traži uslugu od Davosa, pokušava da se sporazume sa Neokaljanim čuvarom na valirijskom. Ostavljaju ga sa Džejmijem, a na njegovo pitanje "kako su te pronašli", Džejmi je pokazao zlatnu šaku.

"Nije ti palo na pamet da je skineš," pita se Tirion, koji mu je doneo ključ okova kako bi ga ubedio da natera Sersei da odustane od rata. "Ako ne zbog miliona nevinih, zbog deteta".

"Dete je razlog zašto se neće predomisliti. Najgore stvari koje je ikada radila, radila je zbog svoje dece," objašnja Džejmi.

 

Deneris stiže na Drogonu i počinje da pali Gvozdenu flotu. Škorpioni su nemoćni, kraljica leti nisko, rep zmaja vuče se po površini vode dok mu iz njuške kulja vatra. Vojska Lanistera sa strane zaliva pretvorena je u roštilj. Na suprotnom kraju, na ulazu u grad gde je Zlatna četa i vojska Severa, zmaj razvaljuje kapiju. Neokaljani prodiru u grad, Dotraci stižu na konjima! 

Sersei sa balkona gleda kako grad gori. Govori Kiburnu da im trebasamo jedan dobar pogoda, međutim svi škorpioni su uništeni, Zlatna četa izbrisana, Gvozdena flota gori.

"Moji ljudi će se boriti za mene. Crvena tvrđava nikada nije pala, neće pasti ni danas," kaže Sersei.

Igra prestola

Screenshoot

Foto: Screenshoot

Deneris ne zna da li da pusti zmaja da uništi grad, Sersei ne može da se natera da oglasi zvona. Ipak, neko je rešio taj problem - zvona zvone iako kraljica nije dala naređenje, a Deneris napada. Pustila je Drogona da pali vojsku, decu, nevine i krive... zmaj da ruši sve pred sobom.

Džon i Tirion su šokirani od užasa, ali ne i Sivi Crv nije, njegovo koplje prvo poleće ka Lanisterima, prate ga severnjaci.

Džejmi je krenuo "obrnutim" Tirionovim putem, pronašao je čamac, ali je njega pronašao Juron Grejdžoj.

"Slušaj, čuješ li kako grad umire? Ako ubiješ još jednog vladara, pevaće o tebi zauvek," kaže mu Juron. I dodaje da je "je*ao kraljicu"... Džejmi diže mač levom rukom, počinje obračun. Obojica ostaju razoružani, deluje kao da će Lanister pobediti jer se tuče metalnom šakom, ali Juron grabi bodež i ubada ga! Džejmi puzi ka maču, kapetan "Tišine" ga ubada još jednom, ali Džejmi uspeva da uzme mač i probode ga posred tela. I okrene ga još par puta.

Kiburn ubeđuje Sersei da se povuku u Megorovo uporište. Sersei prihvata i napušta balkon, odakle vidimo da u Kraljevoj luci gore zalihe divljevatre.

Igra prestola

Screenshoot

Foto: Screenshoot

Pseto i Arja su unutar tvrđave, njegova maska konačno pada, jer Arja ne odustaje od namere da ubije kraljicu.

"Ako pođeš sa mnom, umrećeš ovde. Ja celog života tražim osvetu. Zar želiš da postaneš kao ja," nežno je pita Pseto. Ona ga prvi put oslovljava imenom.

"Sendore... Hvala ti," govori ona. Pseto odlazi. Znamo i koga traži.

Na kraljicu i šačicu njene svite ruše se zidine tvrđave, Planina je štiti svojim telom. Stiže Pseto, Sersei naređuje da Planina ostane uz nju, meša se Kiburn, gledamo najbrže ubistvo u Vesterosu - jedan pokret ruke Planine, Kiburn ostaje krvav na ruševinama.

"Da, to si ti. To si uvek i bio," kaže Sendor.

Igra prestola

Screenshoot

Foto: Screenshoot

Sersei beži sama, u sobi sa mapom pronalazi je Džejmi. Čak i ako mrzite Lanistere, njihov susret je tužan, veoma tužan...

Pseto probada Planinu, ali to nema efekta, prepliće se scena njihove neme, krvave borbe sa udarcima koje Arja zadobija trčeći kroz Kraljevu luku, gde je masa najpre nosi, a zatim gazi. Arju spasava Nora, majka koju je odgurnula dok je ulazila u Kraljevu luku.

Pseto bode i bode, Planina ne haje, zabada mu prste u oči kao Oberinu Martelu. Pseto ipak uspeva skriveni bodež da mu zarije u oko, čak i to je uzalud, zaleće se na njega i kroz ruinirani zid tvrđave padaju u smrt. 

Igra prestola

Screenshoot

Foto: Screenshoot

"Hoću da naše dete živi, ne dozvoli da umrem, molim te, hoću da naše dete živi," ponavlja Sersei u panici.

"Gledaj me. Gledaj me u oči. Ništa drugo nije važno, osim nas," Džejmi je grli, tvrđava se ruši oko njih. Lanisteri će počivati sa lobanjom Baleriona, zauvek zatrpani.

Igra prestola

Screenshoot

Foto: Screenshoot

Jedan jedini beli konj tumara kroz ruševine, da li je to konj Harija Striklanda? Arja ga miluje i na njemu odlazi iz Kraljeve luke, piše "Mondo".

Društvene mreže bukvalno ključaju nakon emitovanja pete epizode. Mnogi fanovi su ogorčeni na Deneris jer je spalila nedužan narod i tako postala baš kao i njen otac, "Ludi kralj".