Sloboda Mićalović
Foto: Youtube printscreen
Sloboda Mićalović

Foto: Youtube printscreen

 Foto: Youtube printscreen

U okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje". To je izazvalo lavinu negodovanja među piscima, kritičarima, prosvetnim radnicima, univerzitetskim profesorima. Ova odluka podelila je domaću javnost, a mnoge javne ličnosti sada su se oglasile kako bi izrazile nezadovoljstvo zbog ovoga. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @drustvo_zivih_pjesnika on Apr 13, 2020 at 5:54am PDT

- Ljudi ,da li je ovo moguće???!!! Izbacujete iz udžbenika Desanku Maksimović - napisala je glumica.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sloboda Micalovic (@sloboda_micalovic_boba) on Jun 6, 2020 at 2:07am PDT

 Njoj se pridružio i kolega Viktor Savić.

- Pre neku godinu postojala je ideja da se snimi film "Gospođica Desanka" po romanu Milovana Vitezovića o detinjstvu Desanke Maksimović koja je decenijama bila najmlađa srpska pesnikinja. Medjutim niko iz filmskog centra i države Srbije nije imao sluha za to. Par godina kasnije, danas, je izbacuju iz udžbenika. Zašto i da li je moguće?! Čija god da je ovo ideja treba odmah da dobije otkaz - napisao je glumac u svojoj objavi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Viktor Savic (@_njezz_) on Jun 6, 2020 at 3:44am PDT

 

 

Komentari (1)

Vesna

07.06.2020 06:01

Neverevotno sta rade nasoj najvecoj pesnikinji.A, pritom Hari Poter moze da nude u lektiri. I ja se pridruzujem apelu za otkaz svih odgovornih.