DAVORIN POPOVIĆ
Screenshot Youtube
Davorin Popović

Screenshot Youtube

Davorin Popović, Foto: Screenshot Youtube

Brojne pesme su napisane tako da nam se čini da pevaju o ljubavi. Međutim, dešava se da se iza stihova kriju poruke, priče, mračne tajne, ali i životne ispovesti autora pesama.

PROČITAJTE JOŠ:

Indeksi su bili jedna od najpopularnih muzičkih grupa bivše Jugoslavije, a njihove pesme žive i dan danas. Grupa je osnovana 1965.godine, a prestala je da postoji 2001. godine, kada je Davorin Popovič, frontmen Indeksa, preminuo.

Njihove balade se i dan danas mogu čuti na svakom koraku, a jedna od njih postala je kao njihova lična karta. Pesma „Bacila je sve niz rijeku” popularne grupe Indeksi je priča o velikoj ljubavi Davorina Popovića i anonimne devojke iz Sarajeva.

DAVORIN POPOVIĆ

Screenshot Youtube

Davorin Popović, Foto: Screenshot Youtube

Naime, Davorin Popović je bio u velikoj ljubavi sa nepoznatom devojkom iz Sarajeva. Devojka je ostala u drugom stanju, te su odlučili da se venčaju. Međutim, kako su tada ppisali hrvatski mediji, devojka nije bila spremna za brak, pa je uoči venčanja abortirala i zauvek napustila Davorina.

Muziku za pesmu je pisao basista Indeksa, Fadil Redžić. Počeo je da stvara melodiju dok se nalazio u Sovjetskom Savezu, na turneji sa drugim bendom.

DAVORIN POPOVIĆ

Screenshot Youtube

Davorin Popović, Foto: Screenshot Youtube

"Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, onda me uhvatila tuga pa sam zasvirao na gitari i odsvirao to. Onda sam dao Kemi i on se zaljubio i to je sročio, a meni se to nije svidelo u prvi mah, taj tekst, usred bašče... ali posle mi je odgovarala, izuzetan tekst" navodi Fadil.

Autor teksta popularne pesme je Kemal Monteno, a svojevremeno je ovako pričao o tome:

- Uvek govorim istinu, sve priče u mojim pesmama su istinite. Koje god pesme da se setite, sve su to prave priče. Na primer, pesma “Bacila je sve niz reku” je istinita priča. Nija baš sasvim moja priča, dve su priče spojene u toj pesmi – jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dečačkih dana. Davor (Pimpek) je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukaže prilika da ide u Ameriku. Ali već je bila trudna i ona se odluči, ono… pobaciti. I otud je taj deo "nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet" - rekao je Monteno jednom prilikom.

"Nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet. A noćas, ako sluša, nek čuje bol, U pjesmi koju pjevam njoj, samo njoj! Zauvijek neka nosi na srcu znak, život je jedan ona bacila."

U isto vreme, Kemal se zaljubio u izvesnu devojku iz Čapljine:

- Šta ću, zaljubio se… Pođem ja u Čapljinu da je potražim, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, ništa ne znam, ni gde živi, ma ništa… I idem tako po onoj Čapljini, leto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje – cveće. Prodaje cveće. I meni tako ta slika ostane. Otud ti je "stajala je usred bašte ko najljepši cvijet" - ispričao je Kemal jednom prilikom.

Mnogo godina kasnije, dok je pevao na koncertu u Švedskoj, Davorinu Popoviću se učinilo da ju je sa bine video u masi ljudi. Ostavio je mikrofon i sjurio se u publiku. Međutim, nije je našao. Nikada je više nije video.

Pogledajte BONUS video:

Jedna je od NAJBOGATIJIH ŽENA sveta, a nekada je umesto haljina nosila džakove za krompir!