Eva Ras
Printscrren
Eva Ras

Printscrren

Eva Ras, Foto: Printscrren

PROČITAJTE JOŠ:

Eva Ras

Za potrebe filma "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT" Dušana Makavejeva iz 1967. godine, Eva Ras skinula se potpuno gola, i postala prva glumica koja se slikala naga na domaćem filmu.

- Kako bih se pokajala kad je taj film zadivio planetu Zemlju. Moj lik u filmu "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT" je "Njujork tajms" opisao rečima: "Nova zvezda ukazala se na istoku, njeno ime je čistota erotike, Eva Ras je simbol jedinstvene lepote savremene evropske žene!" Stekla sam popularnost i van granica tadašnje Jugoslavije. Taj film ne prestaje da živi i svugde su me prepoznavali po sceni u kojoj naga ležim, a crna mačka skače na krevet i ugnezdi se na mojoj zadnjici pa se umiva i prede - rekla je Eva za "Blic Puls".

Mira Furlan u filmu "Lepota poroka"

Uz svu cenzuru, jugoslovenska kinematografija iznedrila je sjajne filmove, koju su istinski pomerali granice. Jedan od njih bio je i "Lepota poroka". Samo ime suptilno naglavaša erotiku. Sam film je u vrh seks simbola lansirao Miru Furlan, koja je prva domaća glumica koja je igrala u sceni grupnog seksa.

Treba naglasiti i to kako je za ovaj film prodano skoro 870 hiljada ulaznica za bioskop.

Nada Simić

Pre tačno 44 godine, dana 4. februara 1973. godine, predstava Kosa je zabranjena u Jugoslaviji zbog navodnog negativnog uticaja na omladinu, jer se u njoj 16-godišnjakinja skinula gola. Mjuzikl je iz više razloga uzdrmao tadašnju scenu, a jedan od njih je i to što se suprotstavljao postojećem moralu i njegovim strogim propisima, čak i u pogledu nagosti.

Nije to bilo vreme skidanja, i zato je pravu revoluciju izazvalo i skidanje lepotice Nade Simić, tada 16-godišnje devojke za kojom se okretao ceo grad.

- Tu negde, pred kraj prvog čina, ili možda u drugom - mi smo bili goli. Ko je imao hrabrosti, naravno. Pleme je imalo oko četrdeset članova. Ogromno belo platno kao plašt prekrivalo je sve nas koji smo želeli da se skinemo. Čini mi se da sam viđala u prvom redu iste ljude koji su četiri godine gledali kosu – rekla je Nada u januaru ove godine povodom 50og rođendana predstave Kosa.

Neda Arnerić

Neda Arnerić razgolitila se u filmu "Shaft in Africa" (1973), u kojem glavnu ulogu igra Ričard Raundtri. Glumica je igrala Džazar, zavodljivu devojku veoma slobodnih shvatanja, koja se nabacuje detektivu. Neda je tada imala samo 21 godinu.