Olivera i Đorđe Balašević
Screenshoot Facebook
Olivera i Đorđe Balašević

Screenshoot Facebook

Olivera i Đorđe Balašević, Foto: Screenshoot Facebook

U vreme dok je Olivera Balašević, supruga Novosadskog kantautora, studirala i živela u domu on je, kako kaže, pod njenim prozorom često pevao, a veliku ljubav nisu krili, od tada do danas. Ipak, bilo je na početku nekih pokušaja uticaja sa spoljne strane, kako je Đole to šeretski objasnio.

Na studentskoj sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka Olivera tada živela, danas se na ulaznim vratima nalazi pločica “Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka... Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979.” Jer baš tu počela je najlepša ljubavna priča...

- Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu - rekla je Olja Balašvić u jednom intervjuu.

Uskoro se u njenom životu pojavio i momčić, tada već poznati kantautor sa Salajke, a njen studentski život Đorđe Balašević slio je u pesmu "Provincijalka".

- On tvrdi da je ta pesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala beleške sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negde zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pesma to na vrlo lep način ispričala - govorila je Olivera.

U vreme dok je Olivera studirala i živela u domu Balašević je, kako je nekoliko puta ispričao, igrao na obližnjem đačkom igralištu fudbal sa stanarima iz doma i ubrzo se pročulo za njihovu ljubav.

- To je od početka bila vrlo javna ljubav i jedina na svetu. Međutim, bilo je i onih koji su me sretali na ulici pa mi govorili: "Šta ti zavlačiš onu devojku", a bilo je i raznih scena - bio je pomalo misteriozan Đole.

Kada je otišao na letovanje u Umag, shvatio je da mu nedostaje, pozvao ju je sa recepcije hotela i pitao da se uda za njega. Nije stigla ni da odgovori, a on je seo u golf i vozio do Zrenjanina.

BONUS VIDEO:

1981. godine su se venčali, ali nisu pravili veliku svadbu jer je pevačeva majka preminula godinu dana ranije. Jedan od tužnijih perioda u Balaševićevom životu bio je nakon rođenja ćerke Jovane.

Koliko je snažna njihova ljubav svodoči neverovatan gest kada je Đole pre više od 15 godina s jednom posebnom porukom oblepio sve bilborde po Novom Sadu, kako bi svojoj supruzi čestitao rođendan.

Na bilbordima je pisalo: “Ah, pretposlednji dan aprila… Srećan ti rođendan moja mila.”

Kako je Olivera govorila, tog jutra ništa nije slutilo na takvo iznenađenje. Sela je na svoju biciklu, krenula je na pijacu, a bilbordi širom grada su jednostavno bili oko nje. 

Olivera Balašević zagazila je u sedmu deceniju života,  a pored njenog savršenog izgleda niko joj ne bi dao te godine. 

Pročitajte još