Mira Furlan
Rajko Ristić
Mira Furlan

Rajko Ristić

Mira Furlan, Foto: Rajko Ristić

Proslavljena jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je 20. januara, potvrđeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Furlan je rođena u Zagrebu 7. septembra 1955. godine. Isprva je bila istaknuta glumica Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu, da bi osamdesetih godina prošloga veka postala jedna od najprepoznatljivijih i najautentičnijih jugoslovenskih filmskih glumica.

Povodom predstave "Jesenja sonata" u kojoj je 2017. ostvarila ulogu u razgovoru sa Srđanom Sandićem je rekla:

- Ja se zbog nečega osećam gotovo lažno kad uđem u 'fikciju'. Treba mi vlastiti osećaj autentičnosti i istinitosti da bih sama poverovala u autentičnost i istinitost onoga što glumim ili pišem. Treba mi potpuna identifikacija, potpuno podlaganje, izlaganje. Inače se osećam kao da lažem. Čak je i promena imena u memoarskoj prozi za mene problematična jer istoga časa stvar više ne doživljavam 'istinito'. Na racionalnoj liniji znam da je to besmislica, ali to ne menja moje vlastito osećanje. I vi i ja, vidim, upotrebljavamo navodnike kad se bavimo pojmovima kao što su 'fikcija' i 'istina'. Navodnici su tačni jer ukazuju na fluidnost tih ideja, na njihovu subjektivnost i promenjlivost. Budući da već godinama radim na svojim memoarima, kao svaka pristojna stara glumica, znam da, pišući 'istinu', zapravo pišem 'fikciju'. To mi je kristalno jasno. Jer je moje sećanje subjektivno, a istina, ovog puta bez navodnika, neuhvatljiva.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još