Vojin Ćetković
screenshot
Dejan Lutkić

Printscreen/Youtube

Foto: Printscreen/Youtube

Reditelj Aleksandar Pejaković, koji je osmislio svečanu akademiju povodom obeležavanja Mitrovdana u Nevesinju, negirao je danas pisanje nekih medija da su glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić tražili skidanje natpisa Mitrovdanske bitke.

Reditelj je naveo da glumci pomenute natpise i ambleme nisu ni videli, pa nisu ni mogli da traže njihovo skidanje, Pejaković je u izjavi Tanjugu istakao da je "žalosno kako su pojedini politički manipulatori, jednu plemenitu umetničku i patriotsku ideju, zlonamerno pokušali da pretvore u skandal zarad skupljanja jeftinih političkih poena".

PROČITAJTE JOŠ:

Pejaković je rekao da se na poziv opštine Nevesinje i obeležavanje Mitrovdana rado odazvao i na volonterskoj osnovi odlučio da pomogne mnogim čestitim ljudima u tom hercegovačkom kraju da dostojno obeleže godišnjicu mitrovdanskih bitki.

"Moj koncept i scenario bili su omaž svim stradalim borcima u Nevesinju. Scenografiju smo na najvišem umetničkom nivou prilagodili formi memoraijalne akademije, upravo zbog velikog stradanja hrabrih srpskih vojnika koji su odbranili Nevesinje 1992. i 1994. godine na Mitrovdan. Upravo zbog pijeteta prema žrtavma odredili smo da je osnovna boja scenografije crna", naveo je on.

Vojin Ćetković

Rajko Ristić/Alo!

Vojin Ćetković, Foto: Rajko Ristić/Alo!

Neposredno na generalnoj probi memorijalne akademije, kako ističe, organizatori su od njega kao autora programa "neprijatnim tonom tražili prekrivanje crne pozadine sa još jednim obeležjem Republike Srpske, iako su na bini već stajala obeležja Republike Srpske u vidu amblema i zastave".

Pejaković je dodao da su svi njegovi dobronamerni saveti naišli na negodovanje i kada je shvatio da ne moze da spase umetnički program, pred direktan TV prenos odlučio je da se povuče.

Dejan Lutkić

Printscreen/Youtube

Dejan Lutkić, Foto: Printscreen/Youtube

"Dramski umetnici Vojin Ćetković i Dejan Lutkić, koji su rado prihvatili moj poziv da dođu u Nevesinje i da govore poeziju, odlučili su da me podrže i rekli: ako ja odustajem od režije da ni oni ne žele da učestvuju u programu. Nažalost, uzaludna su bila i moja uveravanja organizatorima da će njihovim institiranjem na prekrivanju crne boje na sceni, memorijalna akademija ne samo biti skrnavljena i narušavaće sećanja na stradale borce Republike Srpske, već i osiromašena, jer se sa scene neće čuti dela velikih srpski pesnika Dušana Vasiljeva i Rajka Petrova Noga", kaže Pejaković.

Napominje da ni gledaoci RTRS-a u direktnom TV prenosu ne bi bili u prilici da čuju šokantne istorijske činjenice iz knjige "Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995", čiji je autor Zoran Janjić i da je odlučio da se povuče sa memorijalne akademije.

PROČITAJTE JOŠ:

Glumac Vojin Ćetković rekao je da svaki put u Nevesinje dolazi s posebnim osećanjem.

"U Domu kulture koji nosi ime vrhunskog umetnika, mog kuma i prijatelja Nebojše Glogovca, igrali smo dve predstave Dejan Lutkić, Nebojša Ilić i ja u maju i bilo je veličanstveno. Sala prepuna divnih ljudi koji su prilazili i govorili i naš ste kum. Sa radošću sam na Mitrovdan ponovo došao u Nevesinje da govorim poeziju povodom Dana opštine. Rekli su mi da treba da postanem i nevesinjski kum", kazao je on.

Vojin Ćetković

screenshot

Vojin Ćetković , Foto: screenshot

Naglasio je da je prihvatio umetnički koncept reditelja Aleksandra Pejakovića, ali kada je saznao da se reditelj povlači, jer u umetničkom delu programa moraju da budu i nekakvi transparenti, odlučio je da ga podrži i da ne nastupi.

"Nisam ni video te natpise, a kamoli tražio da se skinu. Nikakav incident se nije desio u Nevesinju. Ja sam podržao umetnost i s dragim Nevesinjcima koji me zovu kumom nastavio druženje u tom divnom hercegovačkom mestu", rekao je Ćetković.

Večernje Novosti su prethodno prenele da su glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić tražili od organizatora svečane akademije povodom Dana opštine Nevesinje, da skinu pano "Mitrovdanske bitke", uz koji je stajao grb Republike Srpske, što su organizatori odbili.

U Nevesinju je juče na posebno svečan način proslavljen Mitrovdan- Dan opštine Nevesinje i slava boračke organizacije Republike Srpske, kao i sećanje na slavne mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Darka Lazića pitali za Marinu, on pričao o Ani Sević! Gagićevu ne smatra suprugom?!