Nikola Stojić
Rina
Nikola Stojić

Rina

Nikola Stojić, Foto: Rina

- Kao veliki hrast bdio je decenijama nad kulturnim, društvenim i javnim života Dragačeva, ostavljajući za sobom neizbrisiv i neprolazan trag. Čovek - svedok veka, ogromne mudrosti i enciklopedijskog znanja bio je mlađim generacijama iskren prijatelj, mudar savetnik i divan sagovornik. Jutros je naš stari i gorostasni dragačevski hrast pao, ali će večno stamen živeti, a svojim izdancima i besmrtnim delom biti svetionik budućim generacijama i svima nama njegovim prijateljima, učenicima, poštovaocima i sugrađanima - rekli su u Udruženju Naše Dragačevo.

Nikola Nika Stojić rođen je 04. februara 1930. Godine, Osnovnu školu završio je u rodnoj Guči, a Gimnaziju u Čačku. Studije srpskog jezika i književnsti završio je na Beogradskom univerzitetu.

Radni vek provodi u Guči kao profesor i direktor u Osnovnoj školi u Guči, te kao direktor Doma kulture. Sa nekolicinom kulturnim pregalaca, kao mlad intelektualac pokreće daleke 1960. godine manifestaciju Dragačevski Sabor trubača u Guči.

Bio je izuzetno plodan autor, koji je potpisao preko 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona, a kao saradnik piše za desetina časopisa i novina, te recenzija za druge autore.

Pored književnosti bavio se sklupturom i vajanjem.

Jedan je od osnivača Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva, Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva i Ekološkog Društva Dragačeva.

Dobitnik je velikog broja društvenih priznanja, među kojima se posebno ističe Vukova nagrada.

Bio je oženjen Stanislavom (rođ. Panajotović), profesorkom biologije, sa kojom ima ćerku Radu.

Podaci o vremenu sahrane biće naknadno objavljeni, a komemoracija Niki Nikoli Stojiću biće obavljena čim epidemiološka situacija to bude dozvolila.

PROČITAJTE JOŠ: