Miroslav Mika Aleksić
screenshot

Kao otac šestoro dece ima snažne poruke za roditelje i kaže da se, kada je reč o načinu postupanja uhapšenog profesora glume i, kako ga nazivaju, pedagoga Miroslava Mike Aleksića, u startu znalo da je "tu nešto sumnjivo".

Poručuje - deca su blago i decu ne smemo dati nikome.

Na početku razgovora izneo je svoje utiske o svemu što se dešava u "slučaju Mikine škole", te svedočenja dveju glumica o navodnom silovanju i seksualnom zlostavljanju.

- Ne znam za kolege, ali ja sam bio malo razočaran, iznenađen i obradovan. Obradovan priznanjem žrtve jer je u ovoj našoj državi sramota biti žrtva i zbog toga žrtve uglavnom prećutkuju zlostavljanje bilo koje vrste, jer se uvek nađe neki pametni koji će da kaže "A zašto ti to nisi rekla?". Ukoliko progovori biće ona na stubu srama i moraće da izdrži neke druge konsekvence koje će društvo ili esnaf da upotrebe protiv njih - rekao je Slobodan.

- Mene više nervira reakcija žena, takvim komentarima. Ne može niko nikoga da isprovocira, da ga izazove. Zašto ne bi devojka, devojčica imala pravo da se obuče kako se njoj dopadne i zašto je to odjedanput obavezna provokacija? Ako je neko idiot, ako je neko monstrum, on je to bez obzira ko se nalazi i u kakvom odelu ispred njega - objasnio je na račun sramotnih pitanja "zašto je ćutala do sada".

Kada je reč o načinu na koji je radio Aleksić, Ćustić kaže:

- I ja sam čuo da je imao malo drugačiju pedagogiju prema đacima. Ali, recimo, profesor Predrag Bajčetić sa FDU je takođe imao svoj drugačiji pristup, instrument. On je psihički pokušavao da "razmontira" svoje studente, da bi im izbrisao neka predubeđena iz škola glume, amaterskih pozorišta i onda je on od njih pravio glumce. Veoma dobre, odlične glumce, ali nikada nisam čuo da je on, sem tog pedagoškog pristupa, uradio nešto slično ovome što je uradio gospodin Aleksić. Ne mogu ni da kažem da to nije tačno, kako nije tačno ako toliko devojaka kaže da su trpele to? Zašto su trepele? Zato što su došle u tu školu glume iz jednog veličanstvenog razloga, iz čistog razloga i onda su dočekane...

- Verovatno to nije išlo odmah, direktno, nego je uvođenje u pakao. Moraš da se oslobodiš, moraš ovo, moraš ono... Ja znam sve te priče kojima se služe loši pedagozi, a u stvari da bi pokrili neku svoju glad - istakao je Ćustić za Jutarnji program Pinka.

Na pitanje kakvi su zahtevi na časovima, rekao je:

- Pa, ono - "ti sad treba da se oslobodiš, ajde sada cela klasa treba da se skine gola, da se razotkrijete, da zbacite sve kočnice" i tako dalje. To sve može da se uradi na drugačiji način. Ovo su sve citati, koje ja sad vama pričam, mojih koleginica i nekih kolega, to je bilo pre nekih 15-20 godina. Posle toga se više nisam kretao u tom društvu, mom društvu. To je avangardni pristup... Mislim da to nije bilo neophodno. Posle se ide na individualne časove. Ajde ako si se skinuo tad go, šta se sad skidaš?

Roditelji nisu imali pristup, "to je bilo nešto naše"
- To je jednostavno jedna tragično loša postavka situacije i stvari. Da jedno dete koje je maloletno ide u školu, da nema pravo roditelj da dođe i da vidi šta se tu radi, to odmah u startu znači da nešto nije čisto i da je sumnjivo. Znači, kako je moguće da bilo ko može da zabrani roditelju da vidi sa kim mu dete provodi određeno vreme, na koji način... Čak i u Osnovnim školama, meni je zabranjeno da uđem. A šta ako se nešto desi mom detetu? Ne, oni će da pozovu. A šta ako moje dete neko maltretira? To će da ispegla nastavnik, neki. Nije tačno! Ne može niko da štiti moje dete i da voli moje dete kao ja - istakao je Slobodan.

- Sva su deca divna, kulturna. Stojim čvrsto iza ove svoje izjave. Sve ostalo je do roditelja. Roditelji su krivci ako im je bilo lakše da puste dete, da bi oni mogli da odu i provode vreme sa nekim ili sami sa sobom. Treba naravno da ulaže u svoje dete, ali ne sme da posluša sve što mu se kaže! "Slušajte, gospodine, ostavite dete ovde i dođite za dva sata", ne može to - kazao je.

- Ja sam čuo priču da kada supruga gospodina Aleksića prima u klasu, da te godine isključivo, dakle 90% studenata, bude primljeno iz škole Mike Aleksića. Ja to ne znam, ali se to može vrlo i jasno proveriti. Ukoliko je to tačno, onda je to vrsta strahovite diskriminacije. U jednu ruku. U drugu ruku, slobodna volja profesora da odabere koga će on učiti. Ali to je jedna vrsta korupcije, ucene. Pričaju, "ko je u školi kod Mike, 90% prolazi". I, kad dođe neko dete tu, iz čistih namera, hoće da se bavi umetnošću, dođe Mika, Laza, Pera i kaže "vidim da si veoma talentovana, ajde samo da vidim koliko si slobodna". I onda krene atak na to dete koje je zapamtilo koje samo onu informaciju - da će biti primljena, ukoliko prođe školu Mike Aleksića. I onda će to dete da uradi skoro sve. Ja se sad ježim dok ovo pričam... - objasnio je Ćustić.

Na konstataciju da su se mogle pročitati i izjave o raznim načinima na koje su glumice i glumci dobijali uloge, Ćustić kaže da je bilo pretnji i obećanja.

- Tako je, preko pretnji i obećanja. "Ako misliš da radiš, ti ćeš ovo...". Čovek je tanak, nismo svi snažni, sagrađeni od istog materijala. Nekome treba zaštita, podrška, motor, ali nikome ne treba silovanje, bilo koje vrste, na vilo kom nivou. Samo smo mi roditelji odgovorni za svoju decu. Ako nemam dobar odnos, da mogu da nam kažu... Ja imam troje dece koja idu u školu, svaki dan ih pitamo šta je bilo, ispričaj nam... I ispričaju nam, zato što ih ne grdimo. Deca su blago, decu ne smemo dati nikome! - kaže glumac.

Ćustić je spremao mlade ljude za prijemni i priča kakav je on imao odnos prema njima i njihovim porodicama.

- Ja se samo nadam da ovo nije halabuka da bi se pokrilo nešto drugo, nego da se počisti i da svi ljudi koji su trpeli maltretitanje izađu. I da pravosuđe koje imamo, na svim nivoima, reaguje - zaključio je Ćustić.

Pročitajte još

Komentari (1)

Pera Detlic

20.01.2021 11:38

Kad sve ovo citam to nije bila skola glume nego javna kuca.