OLIVERA MARKOVIĆ
Screenshot Youtube
OLIVERA MARKOVIĆ

Screenshot Youtube

Foto: Screenshot Youtube
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Muzej pozorišne umetnosti (@mpus_beograd) on Mar 3, 2016 at 1:16am PST

Velika Olivera umrla je u Beogradu, 2. jula 2011. u 86. godini života posle duge i teške bolesti. Tog 1. oktobra iste godine održan je program posvećen Oliveri Marković u Narodnom pozorištu u Beogradu, a na njegovom kraju, glumičin sin, reditelj i dramski pisac Goran Marković, predao je kustosu Muzeja Narodnog pozorišta nekoliko ličnih stvari koje su pripadale njegovoj majci.

Među stvarima su bile naizgled obični predmeti – kutija za nakit, vizit-karta, veštačke trepavice… ipak, jedna je naročito privukla pažnju – umrlica Žanke Stokić.

Olivera Marković

Facebook

Foto: Facebook

Oliverina kutija

Goran Marković je tom prilikom otkrio da je Olivera umrlicu "skinula sa jednog drveta" neposredno nakon sahrane starije koleginice 1947. godine. Reč je bila o parčetu papira koji joj je očigledno mnogo značio jer je umrlicu čuvala više od šest decenija.

Verovatno je da je Oliveru bolela i nepravda učinjena prema starijoj koleginici. Žanka je, pod optužbama da je sarađivala sa okupatorima, izvedena pred Sud za suđenje zločina i prestupa protiv nacionalne časti 3. februara 1945. godine. Posle dužeg većanja, osuđena je na osam godina gubitka nacionalne časti. Nije imala branioca, a kazna je bila i društvenokoristan rad. Određeno joj je da čisti ulice.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Baza Crna ovca (@baza_crna_ovca) on Feb 22, 2020 at 12:16am PST

Poslednji dani velike Žanke

Žanka je dve godine kasnije molila da joj se da dopuštenje da se vrati umetničkom životu da ne bi živela od tuđe milostinje. U leto 1947. godine javljeno joj je da joj je kazna oproštena, a posetio ju je i Bojan Stupica sa ponudom da ponovo zaigra, ovoga puta u novom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Staru i bolesnu Žanku Stokić, ta vest je verovatno "dotukla". Bio je to verovatno veliki šok za već izmučeni organizam i dušu. Umrla je tri dana kasnije. Sahranjena je na Topčiderskom groblju, uz pesmu "Oj, Moravo" i reku ljudi koja je pratila njen kovčeg prekriven cvećem.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Yugomod (@yugomod) on Jun 26, 2016 at 9:03am PDT

Bila je to, kažu stari Beograđani, sahrana koliku nisu videli od smrti Đure Jakšića. Zapamtila ju je i Olivera Marković, a umrlicu velike Žanke čuvala do kraja svog života.

 

PROČITAJTE JOŠ: