Senke nad Balkanom 2
Printscreen
Senke nad Balkanom 2

Screenshot

Senke nad Balkanom 2, Foto: Screenshot

Druga sezona hit serije „Senke nad Balkanom“ ušla je četvrtu nedelju TV prikazivanja. Radnja nastavka smeštena je u 1934. godinu i bavi se zaverom koja je prethodila atentatu u Marselju, ali i fragmentima Solunskog procesa. Od istorijskih likova u seriji pojavljuju se Ivan Meštrović, Josip Broz Tito, Mustafa Golubić i knez Pavle Karađorđević.

Autori su se u nastavku najviše ogrešili o kneza Pavla. U drugoj epizodi napravili su veliki propust i prikazali ga kao generala, a to ne odgovara istini.

Knez Pavle je bio u činu pukovnika, a 1933. je potpukovnik, ali u seriji nosi generalske bridž pantalone (generalske imaju dva lampasa - dve dekorativne crvene linije duž nogavica, op. aut.), a trebalo bi oficirske.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Senke nad Balkanom 2, Foto: Printscreen

Viši čin Pavle dobija tek 1935. godine.

Kneza Pavla sjajno je odigrao Radovan Vujović, a u finalu sezone njegov junak prikazan je kao vladar iz senke. On nije donosio važne odluke 1933, već tek godinu dana kasnije, kad je postavljen za namesnika. Do smrti svoga brata od strica Aleksandra brinuo je o kulturnoj politici Kraljevine Jugoslavije. Tek ubistvom u Marselju, on je postao faktička vlast kao namesnik. I to može da se podvede pod grešku.

Kod Pavla se autorima potkrala još jedna greška. Njegov ađutant mora da ima vladarev monogram na epoletama. Knez Pavle je bio, takođe, pripadnik garde, što znači da monogram koji on ima na epoletama imaju i ađutanti kralja i svi drugi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Senke nad Balkanom OFFICIAL (@senkenadbalkanom) on Nov 27, 2019 at 3:52am PST

Za komentar smo pozvali jednog od scenarista Dejana Stojiljkovića.

- U filmu „Gladijator“ ima više od 240 grešaka. Nijedna od uniformi nije tačna. U „Hrabrom srcu“ Škoti u to vreme nisu nosili kiltove. U filmu i seriji je to dopušteno. Ovo nije istorijska serija. Naravno da Kaluđer i Savković nisu sedeli u odboru za izgradnju spomenika Neznanom junaku - kaže Stojiljković.

PERA ZIMI NOSI LETNJU UNIFORMU

Petar Živković u drugoj epizodi izlazi iz automobila i ulazi u Beli dvor u beloj uniformi usred zime. Bela uniforma je letnja uniforma, a i ne nosi šinjel zimi.

ŽIVKOVIĆ SADIO BANANE

General Petar Živković u prvoj sezoni serije hrani svog ljubavnika bananama. Ova scena nije slučajno završila u seriji. Po njegovom naređenju doneta je u Srbiju i posađena ova egzotična biljka.

U drugoj sezoni „Senki nad Balkanom“ Novi Sad glumi Beč. U scenama snimanim u ovom gradu montražeri nisu uspeli da izbrišu logo restorana brze hrane. On je osnovan u Americi 20 godina kasnije. U jednom kadru vidi se i TV antena, a u poslednjoj epizodi reklama, klima-uređaj i „mini-moris“.

Senke nad Balkanom 2

Screenshot

Senke nad Balkanom 2, Foto: Screenshot