Branislav Lečić
Alo!/Dejan Briza

Žena Miroslava Mike Aleksića, glumica Biljana Mašić, održala je sastanak sa roditeljima čija deca pohađaju njihovu školu glume „Stvar srca”. Sastanak je trajao deset minuta, nakon čega su svi napustili školu, a odlučeno je da se škola zatvara.

Biljana Mašić na zatvaranju škole "Stvar srca", Foto: Alo.rs! Masanori Jošida

Ovakav sled događaja nije iznenađenje ako se zna koliko je pažnje izazvala afera nakon što je glumica Milena Radulović pokrenula lavinu optuživši poznatog reditelja za silovanje i zlostavljanje. Već tada počele su spekulacije šta će se desiti sa đacima koji trenutno pohađaju školu, a sada je ta tema tek postala aktuelna, pa su roditelji zabrinuti i neraspoloženi nakon sastanka. Zbog situacije koja ih je snašla, moraju da traže alternative ako žele da im deca nastave sa edukacijom.

- Mi smo svi u šoku. Škola se, naravno, zatvara. Kad smo saznali sve ovo, mislim da nikome nije bilo svejedno i da smo svi ispitivali decu da li su imali neke neprijatnosti sa Mikom. Sad ćemo videti šta ćemo dalje, verovatno ćemo premestiti dete u neku drugu školu glume. Situacija je nezahvalna, jer pored ove strašne situacije, sada vlada i ovaj virus, a i nije vreme upisa, ali valjda ćemo naći sigurnu školu glume - rekao je za list Objektiv jedan od roditelja koji je insistirao na anonimnosti.

No, da nije sve tako crno, te da opcije postoje, saznali smo kad smo tragom ove informacije hteli da ispitamo alternative i pozvali Branislava Lečića, koji se o temi već oglašavao, a takođe ima školu glume.

SVE JE JAVNO

- Što se tiče moje metodologije, sve je apsolutno javno i posle svakog semestra imamo javne nastupe. Kontakt s roditeljima je tu, uvek mogu da dođu i ako izraze želju, mogu da prisustvuju času. Nikada ne treba da postoji agresija, to je moj princip. Kontakt s literaturom i poezijom, to preporučujem uvek, ali to nije pod moranje, kao kod Mike. Metode koje je on koristio nisu nepoznate – vređati čoveka da biste ga ponizili i da se on onda brani, ali to se radi u vojsci. Takav autoritarni lik kakvog je od sebe pravio Mika, predstavljajući se kao nedodirljiv, bez kontakta s roditeljima, kao da je on Bog, to je stvaranje totema od sebe. Iza svakog takvog autoriteta postoji neko skrivanje. Da bi ljudi mogli da čine neke nečasne radnje, oni se uzvek nečime zaklanjaju - rekao je Lečić, dodavši da bi, nakon što je Mikina škola glume zatvorena, primio njegove učenike ako budu zainteresovani za njegovu školu.

PRIPREMA ZA ŽIVOT

Branislav Lečić, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

- „LekArt” je škola glume za sve uzraste. Meni je ideja bila da osnujem takvu školu koja bi omogućila da se ličnosti razviju i da se pripreme za život, a da gluma bude sredstvo za to. Da nemaju strah, da budu komunikativni, jer je to potrebno u svakoj profesiji, da pobede strah od javnog nastupa. Ne sećam se da mi je neko od mojih učenika dosad rekao da je ranije išao kod Mike u školu. Naravno da bih primio u „LekArt” sve one koji su pohađali Mikinu školu, s obzirom na to da je sada zatvorena. Kako decu, tako i starije učenike”, dodao je glumac.

Za razliku od Lečića, njegov kolega Nenad Nenadović, koji takođe drži školu glume, smatra da usled ove situacije ne treba da govori o svojoj školi glume i svom radu sa decom.

BEZ TEKSTA

- Nije trenutak da se sad oglašavam i pričam o svojim metodama. Shvatite me. Retko u životu ostanem bez teksta, jer se dobro snalazim s rečima, ali ovog puta sam bez teksta. Stvarno je strašno ovo što se desilo, pa kad neko vreme prođe, moći ću da pričam i o ovoj temi i o svojoj školi glume, a sad mislim da je malo neukusno pričati o tome -  rekao je Nenad Nenadović.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

milovan

27.01.2021 15:50

E Lecic je zbilja moralna velicina. Ha,ha ha Pa zar i takvi imaju skole. E pali smo da dublje nemozemo.!!