Mirka Vasiljević
Masanori Jošida/Alo!
Mirka Vasiljević

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

U ulozi voditeljke, nakon nekog vremena, ponovo se našla šarmantna glumica Mirka Vasiljević. U razgovoru s njom saznali smo koliko su se običaji promenili, koji su njoj najzanimljiviji, kao i to koje bi ona običaje ispoštovala na svojoj svadbi. 

Nakon izvesnog vremena opet ste u voditeljskim vodama... Zbog čega ste izabrali baš ovaj format?

- Evo mene opet, ali moram naglasiti da je ipak gluma nešto čime bih volela da se bavim do pozne starosti. Ponudu sam prihvatila jer sam shvatila da mogu obići dobar deo Srbije i upoznati svoju zemlju na neki drugačiji način, ali i biti s našim narodom u njihovom najlepšem danu u životu. Tu su uvek pozitivna energija i lep povod, slavi se ljubav, pa zašto da ne?!

Vodeći ovaj serijal, obišli ste mnoge krajeve, a svaki od njih ima svoje običaje. Koji kraj je dosad ostavio najveći utisak na vas?

- Ne bih želela da izdvojim neki posebno, ostavila bih to za kraj serijala, kada obiđemo sve krajeve, pa da onda lepo sumiram utiske. Lično, uvek mi je najzanimljivije gađanje jabuke zbog neizvesnosti hoće li je pogoditi ili ne. Takođe, tu je i krađa rakije, koja ukoliko se ukrade, mora da se otkupljuje... Bio je još jedan zanimljiv običaj, kad su konobari stajali u redu i služili slatko, a gosti su morali da probaju, kako bi mladencima brak bio sladak.

Mirka Vasiljević, Vujadin Savić

J.Ilić/Alo!

Foto: J.Ilić/Alo!

Koliko su se običaji promenili? Šta im je pridodato u savremenom duhu?

- Neki običaji se jesu promenili. Odeća je, na primer, najbolji pokazatelj toga. Pre se na svadbama nosila tradicionalna nošnja, dok se danas promeni i po nekoliko haljina.

Kao stari iskusni folkloraš, povedete li možda koje kolo na svadbi?

- Kada sam gost na svadbi, ljudi oko mene znaju da sam vežbala folklor i od mene se čekuje da odmah pri prvim taktovima skočim i povedem kolo. (smeh) Iskrena da budem, ja i kad sedim, moje noge same krenu da pletu, tako da je nemoguće ne ustati. Iskreno, veoma volim da odem na svadbu sa svojim prijateljima sa folklora, jer kad krene kolo, tu nema sudaranja, gaženja, nego to kolo lepo teče. Radeći ovaj serijal, imali smo prilike da mladenci budu folkloraši. Oni su priredili tačku, tako što su odigrali nekoliko koraka, ali uz modernu muziku, što je, moram priznati, bilo veoma lepo da se vidi.

Kakve su vama svadbe draže? Tradicionalne ili moderne i zbog čega?

- Iskreno, ja volim miks tradicionalne i moderne svadbe. Da od svega bude pomalo, da bude sa merom i sa ukusom. Država nam je vrlo bogata običajima i ne vidim razlog zbog čega ih ne iskoristiti. Na koju god svadbu da odem, stvarno se lepo provedem, upravo zbog pozitivne energije i lepog povoda - slavi se nečija ljubav, tako da poštujem svačiji izbor.

Mirka Vasiljević

Masanori Jošida/Alo!

Foto: Masanori Jošida/Alo!

S obzirom na to da vi niste pravili svadbu, posle ovakvog iskustava, koje običaje biste usvojili, a koje ne?

- Sutra, kada budem pravila svadbu, svakako da bi kao konsultanti bili uključeni i moja i njegova porodica, pa bih od njih saslušala neke njihove ideje i iskustva, a verovatno od toga nešto usvojila... Uvek kažu da je najzanimljiviji onaj običaj kada se vesele kod mladoženje kući, pa onda idu po mladu, tako da će to skupljanje sigurno biti. Kupovina mlade je isto vrlo zanimljiva kako za snimak, tako i za neke šale, što bih rado usvojila. Ipak, želim da kroz ostatak serijala upoznam i ostale krajeve i njihove običaje i da tada donesem konačnu odluku. 

BONUS VIDEO:

Luna Đogani otkrila u kakvom je Anabela stanju nakon razvoda!