Mirjana Karanović
printscreen
Mirjana Karanović

printscreen

 Foto: printscreen

Koliko je film "Dnevnik Diane Budisavljević" rediteljke Dane Budisavljević važan, shvatite već iz njegovog naslova, zatim se u to dodatno uverite čim ga pogledate. Velik je kao priča o glavnoj junakinji, a u značajnom delu igra i ona , naša istaknuta glumica Mirjana Karanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Mirjana Karanović glumi Miru Kušević, koja Dianu Budisavljević, heroinu austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata iz ustaških logora spasla 10.000 srpske dece, obaveštava da se u ustaške logore odvode Jevreji i pravoslavci (kako su se u vreme Nezavisne Države Hrvastke nazivali Srbi) i da među zatočenicima ima dosta žena i dece.

"Znate šta, ja sam radila sa mnogo reditelja i rediteljki na nihovim prvim filmovima. Ono što je meni kao glumcu bilo veoma značajno je to što sam od prvog trenutka imala saradnju sa rediteljkom koja je tačno znala šta hoće, koja je veoma dobro organizovala kako želi da snima i kako da scene funkcionišu. Snimali smo u Zagrebu na jednom fascinantnom prostoru", rekla nam je Mirajan danas nakon pretpremijere i konferencije.

Mirjana Karanović

Rajko Ristić/Alo!

Foto: Rajko Ristić/Alo!

Scene u kojima se ona pojavljuje snimale su se dva dana.

"Svi osim Alme Price (koja tumači Dianin lik) imamo epizodne uloge. Zapravo je ta njena linija najvažnija. Svi ostali smo nekako prolaznici u toj priči i divno je kako svaki od tih likova koji dotaknu njen život zapravo ostanu upečatljivi tokom gledanja filma", dodala je glumica.

I zaista jeste tako kako nam je Mirjana rekla. Lik Mire Kušević zapamte svi gledaoci.

"Znate, važno je da, kada pogledate unazad u svoj život, kažete da ste ponosni na neke stvari koje ste uradili. Ovaj film je jedna od tih stvari na mom spisku, spisku stvari zbog kojih mogu da kažem da sam bila ponosna jer sam bila deo njh".

Mirjana Karanović

Vladimir Marković/Alo!

Foto: Vladimir Marković/Alo!

PAUZA

Mirjana je rekla da film donosi važnu istinu o pobedi dobra nad zlom, da i pored svih zastrašujućih detalja budi optimizam u snagu života.

To jeste bitna poruka filma, koja sledi nakon prikazivanja najtežih mogućih scena - stradanja dece.

"Najstrašnije u svemu je to što se ne radi o igranim scenama već o arhivskim snimacima. To je toliko da vi ne znate... Ne možete da dišete kad to gledate jer to je kao da čitate Dostojevskog koji opisuje patnje "male dece", zastala je Mirjana i zaplakala, i dodala:

"Pred tim staje sve"(pauza).

Glumica je upoznala čoveka koje je preživelo ustaški logor, Milorada, koji je teror ustaških vladi upoznao kao 10- godišnji dečak. Zanimljivo je da ga glumica i dalje naziva dete.

"I onda kada upoznate to neko dete koje je i danas živo i ima osmeh na licu, onda kažete: "E, pa ti koji su sve planirali, organizovali, nisu pobedili. Pobedio je život", rekla nam je očarana "detetom Miloradom".

"On je potpuno jedno čudesno biće i kad upoznaš jedno takvo čudesno biće, ti ne možeš da ostaneš isti", istakla je Mirjana koja je uvek verovala u dobrotu ljudi.

Mirjana Karanović

Alo!/Vladimir Marković

Foto: Alo!/Vladimir Marković

"Nisam religiozna, ja verujem u ljude. Ako postoji Bog, onda se on zove čovek. Problem je što u tom čoveku postoji i đavo. To je ono o čemu sve religiozne knjige pišu tačno- ljudski život je večita borba između dobra i zla, savladavanje iskušenja. Možete da kažete da ih šalje Bog ili đavo koji želi da vas iskuša, ali je suština u tome da ostanete ljudsko biće, da ne postanete satana", poručila je Mira.

Diana Budisavljević je bila na strani dobra. Onda kada je to bilo najteže odlučiti i istrajati na putu dobra. Bila je i majka i baka (njena unuka Silvija Sabo koja živi u Zagrebu otkrila je njen dnevnik i pomogla u realizaciji filma).

Supruga Srbina hirurga Julija Budisavljevića, koji je bio šef hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu, na svojoj misiji spasavanja dece imala je pomoć dobrih ljudi (među kojima je bila i Mira).

Bilo je u jednom najmračnijih delova svetske istorije humanosti zbog koje je i svet opstao.

Prvi dugometražni film rediteljke Dane Budisavljević je zbog večite borbe dobra i zla uvek aktuelan. Podsećajući nas na najveću surovost, ohrabruje u teškim momentima, ma koliko oni bili lakši od užasa ustaških logora.

Mirjana Karanović

printscreen

Foto: printscreen

Film je premijerno prikazan 18. jula ove godine na Pulskom filmskom festivalu gde je nagrađen Zlatnom arenom za najbolji film, nagradom publike kao i nagradom za montažu, muziku i najbolju režiju.

U filmu srpsko-hrvatske produkcije igraju i Tihomir Stanić, Igor Samobor, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Krešimir Mikić, Vili Matula, Biserka Ipše.

Dana Budisavljević potpisuje i scenario sa koscenaristkinjom Jelena Paljan, direktor fotografije je Jasenko Rasol, scenografi Dušan Milavec i Ivo Hušnjak, kostimograf Martina Franić, a majstor maske Dušica Vuksanović.

Beogradska premijera filma zakazana je za 19. novembar kada će se pojaviti i "deca" koja su preživela logor, a koja svedoče u filmu (nažalost, neće biti Zorke koja je u međuvremenu preminula).

BONUS VIDEO

Jedna je od NAJBOGATIJIH ŽENA sveta, a nekada je umesto haljina nosila džakove za krompir!