Mira Adanja Polak.
Printscreen / Youtube
Mira Adanja Polak.

Printscreen / Youtube

Foto: Printscreen / Youtube

Mira iza sebe ima najveće ekskluzive kada su ličnosti u njenim emisijama u pitanju. Indira Gandi, Jovanka Broz, Sofija Loren, Dejvid Rokfeler, samo su neki od zvučnih imena koje je Adanja-Polak intervjuisala tokom svoje bogate novinarske profesije.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mira Adanja-Polak (@mira.adanja.polak) on Mar 18, 2020 at 4:57am PDT

Karijeru je započela kao stjuardesa, kada je konkurisala u Jugoslovenskom Aerotransportu.

- Najvažnije mi je bilo šta će otac reći. I onda sam htela da mu dokažem to što ću ja uraditi, da će to biti raličito. Stavila sam mu do znanja da je to moje opredeljenje. Mislio je da uvek moram da se prilagođavam sagovornicima i savijem glavu. Samo sam se sebi prilagođavala, to je bilo najteže.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mira Adanja-Polak (@mira.adanja.polak) on Dec 28, 2019 at 6:23am PST

Na današnji RTS sasvim je slučajno konkurisala, ali je onda naišla na problem koji je uspela uspešno da reši.

- Izašao je konkurs za današnju Radio-televizije Srbije. Bilo je mnogo kandidata, a ja sam se bunila što nisam bila primljena. Rekli su mi da je moguće da me prime, ali na honorarni odnos. Ja kažem to ne dolazi u obzir. Moja porodica je odlučila da odemo kod advokata i da obaramo konkurs. Nakon toga su bili zapanjeni i dali su mi stalni radni odnos. Četiri godine nisam bila ni blizu malih ekrana. Počeli su da me šalje na aerodrom da uzimam važne izjave od zvaničnika. Gledala sam da se što više vidim u kadru i jednom prilikom su mi se videli nos i prsten, tada su me potpisali kao reportera. Mojoj majci su čestitali na tome u Beogradu, jer su me prepoznali i rekli kako sam napravila karijeru - prisetila se Mira svojih početaka.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mira Adanja-Polak (@mira.adanja.polak) on Feb 2, 2020 at 8:32am PST

Pored svih ekskluziva koje je imala, Mira ističe kako joj je najbitnije kada proučava karakter sagovornika. Najviše je bila fascinirana moćnim ljudima koji su u isto vreme imali mirnoću u govoru.

Jedan od sagovornika bio je i Vićenco Kontičelo koji se bori protiv mafije u Italiji.

- Taj intervju sam čekala tri godine. Dobila sam intervju pod dosta specifičnim okolnostima, jer je on bio zaštićen svedok. Nisam uvek bila svesna da sam u opasnosti, u tom trenutku su nas okruživali karabinjeri. Želela sam da u interjvu imam divan pogled na more, a oni su mi rekli da moramo biti na razdaljini zbog snajpera. Nisam uvek svesna u šta ulazim - rekla je novinarka.

Za kraj, Mira je otkrila da je jednom prilikom zbog novinarstva njen brak bio poljujan.

- Možda sam jedanput donela emotivnu odluku, ali sam je korigovala. Čekala sam intervju sa Kisindžerom, a onda javila mom mužu da ću ostati još četiri dana. On je rekao "ako ne dođeš, računaj da me nećeš naći". Otišla sam u njegov kabinet u i rekla moj muž je rekao tako ili tako. On mi je tad rekao, vratite se, dobićete intervju takav razlog još nisam čuo - zaključila je Mira-Adanja Polak.

Komentari (1)

srba

25.04.2020 16:32

Pratio sam zasigurno 5-6 intervijua ove novinarke Polak, nisam uocio nista specificno i jako u njenome izvestavanju, kao tv Jagodina, Tv Zajecar ili Happy tv. Gledao sam Izrael nista nije pogodila temu Svajcarska takodje, setite se Sime Gajina Kuburovica, S. Lux, Rinko Golubovic, Mladena Marica, MJurica, G.Milica itd. izvanrednih novinara..