Miloš Timotijević
Printscreen
Miloš Timotijević

Printscreen

Foto: Printscreen

Zvezda TV ostvarenja "Južni vetar" objašnjava da ga negativne reakcije nisu iznenadile, ali ga je začudila činjenica od koga dolaze.

Južni Vetar

Youtube/printscreen

Foto: Youtube/printscreen

- Nisam se iznenadio. Ranije su se kod nas dešavali skandali zbog mnogo manjih stvari. Više sam se iznenadio godištem populacijom koja je to pisala! Pretežno su to bili klinci od osam, devet godina, pa naviše - ističe Miloš.

Timotijević je imao gej role u filmovima Nikole Ljuce "Narednik" i "Početak leta", panseksualnu ulogu u predstavi "Režim ljubavi" Bojana Đorđeva i poslednju te vrste u "Južnom vetru". Miloš ne misli da će ga ovakvi angažmani usmeriti na tipski tretman reditelja u TV ostvarenjima.

- Ne plašim se, jer znam da sam za "Režim ljubavi" bio prva opcija Bojanu Đorđevu i on mi je kada me je zvao da radimo tu predstavu rekao: "Ti možeš to i ne znam ko drugi to može". To imponuje na nekom nivou. Pre toga sam sarađivao sa Nikolom Ljucom u ta dva njegova kratka filma. Nemam problem, jer poznajem sebe i znam da nisam tipski glumac - otkriva on.

Južni Vetar

Youtube/printscreen

Foto: Youtube/printscreen

Umetnik je progovorio i o pripremama za gej uloge

- Prvo se referišem na reditelja kada radim bilo to pozorište ili film. Recimo za "Režim ljubavi" smo gledali „Shortbus“. Meni je to jedan od genijalnijih filmova koje sam u životu pogledao. Skoro sam gledao seriju "How to get away with murder" koja je isprepletana što hetero što gej odnosima. Nemam nikakav problem sa takvim sadržajem. Ljubav je ljubav - priznaje popularni glumac.

Miloš Timotijević ističe da je potrebno da se u u televizijskim ostvarenjima pojavljuju junaci koji su LGBT, jer tvrdi da u tome nema ništa čudno ni strano.

Miloš Timotijević

Printscreen

Miloš Timotijević, Foto: Printscreen

- S obzirom da mi živimo u duboko konzervativnom društvu, vidim da nekim to smeta i da upravo zato treba da se, hajde da to tako kažem populariše. Ljudi jednostavno treba da prihvate da to nije ništa strano, ni čudno, da je to deo društva u kome živimo i da su pripadnici LGBT populacije naši sugrađani, da smo svi negde jednaki i da moramo da vodimo računa jedni o drugima, da svako ima pravo na svoju slobodu i svoj život. Samim tim, kao što je serija "Vil i Grejs" pažljivo popularisala gej populaciju, tako i mi moramo da radimo godinama kako bi došli do nekog civilizacijskog nivoa, jer ovaj grad i ova zemlja prosto vape za nekim liberalnijim pogledom na svet - govori on i smatra da pop kultura širi vidike:

Miloš Timotijević

Printscreen

Foto: Printscreen

- Ako ništa drugo pop kultura subliminalni uticaj. Evo vidimo šta se desilo sa "Južnim vetrom" i tim gej poljupcem. To se otvorilo kao tema, pa vidimo ko je sve za, a ko protiv. Da li treba još više da se radi na tome, a moj primer je pokazao da treba i to decenijama i to ozbiljno - otkriva Miloš.

Timotijević smatra da scenom iz popularne serije "nije probijen led" predrasudama.

- Svakako nije probijen led, jer se gej poljubac ranije desio i u seriji "Vratiće se rode", a prvi gej poljubac se desio još davne 1911. godine u
filmu "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" Ilije Stanojevića Čiče. To je naš prvi film i hajde da se ne zanosimo da ako to ne prikazujemo da se to ne dešava. Dešava se i to treba prihvatiti tako kako jeste, ne ugrožavati i to je to! U seriji "Tajkun" postoje lezbejske scene i to ljudima ne smeta, jer postoje dupli standardi. Ovo je patrijarhalno društvo i treba takve scene da budu učestalije kako bi se situacija smirila. Uvek će biti homofobičnih ljudi, tako je i u liberalnim zemljama, ali da ne bude ovako masovno - zaključuje Timotijević.

Komentari (2)

kraljevčanin

17.06.2020 18:21

Uopšte ne shvatam zašto je ova scena bila bitna za taj film. Kome je uopšte bitno dal je taj li homoseksualac ili ne i dal uopšte utiče na tok i radnju samog filma ili serije....

Predrag

17.06.2020 21:47

Miloš je veliki car!