Marko Stojanović glumac
Youtube screenshot
Marko Stojanović glumac

Youtube screenshot

Marko Stojanović glumac, Foto: Youtube screenshot

Stojanović je bio gost Ministarstva obrazovanja i nauke Gruzije gde ga je primila ministarka Tamar Sanikidže, koja je sa svojim saradnicima organizovala druženje sa 203 mališana oštećenog sluha iz škola u Tbilisiju.

Srpski glumac je održao čas pantomime i igrao se sa decom, a ministarka Sanikidze zahvalila mu je na dobroti i poželela da je više takvih ljudi.

Tim časom je obeležen početak realizacije projekta "Muzika tišine" koji u Srbiji živi od 2008. godine, pa je, kako kaže Stojanović, "izvezen" u Rumuniju, a sada i u Gruziju gde će ga realizovati Fondacija za pantomimu Amiran Šalikašvili i Državno pozorište pantomime.

Tokom posete Stojanović režira predstavu "Šašavi olimpijci" u Državnom pozorištu pantomime u centru Tbilisija sa pantomimičarima koji su stalno zaposleni u pozorištu, a koji su prethodno diplomirali na katedri za pantomimu Državnog univerziteta za pozorište i film Šota Rustaveli.

Veliko interesovanje vlada kako za predstavu "Šašavi olimpijci", koja donosi potpuno novi stil pantomime u Griziju, tako i za celu posetu Marka Stojanovića, koji će se sresti sa predstavnicima Olimpijskog komiteta Gruzije, Karling saveza Gruzije, organizaora letnjeg Evropskog olimpijskog festivala mladih koji je bio 2015. u Tbilisiju, predstavnicima grada Tbilisija i drugim ličnostima iz javnog i političkog života.

Stojanović je dao veliki broj intervjua tamošnjim medijima, a posebnu pažnju izazvalo je njegovo gostovanje u jutarnjem programu na Nacionalnoj televiziji gde je izveo i kratku pantomimu na temu karlinga i time pozdravio i prijatelje iz Karling saveza Gruzije.

Marko Stojanović je vanredni profesor na katedri za glumu Univerziteta Sinergija u Bijeljini te je održao master klas studentima prve godine pantomime na Državnom univerzitetu za pozorište i film Šota Rustaveli.

Glavni povod posete je potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji Svetske organizacije pantomimičara i Fondacije za pantomimu Amiran Šalikašvili koji predvidja otvaranje prvog Svetskog centra za pantomimu pri Državnom pozorištu za pantomimu u Tbilisiju i gde će se usavršavati pantomimičari iz celog sveta, ali gde će se realizovati i humanitarni projekti poput projekta "Muzika tišine" koji je 2010. dobio i nagradu "Zvezda Beograda".

Tagovi

Komentari (1)

radastoja@gmail.com

19.02.2016 20:29

Bravo Marko samo napred