Branislav i Danijela
Alo!

Ranije je portal Alo.rs preuzeo tekst iz Kurira, u kojem su pogrešno prenete reči Danijele iz emisije Pressing, i dato im je drugo značenje. 

U ovom tekstu je uz pomoć analize portala Raskrinkavanje.ba izmenjen naslov teksta, kao i sporni navodi, a dodati su pravi.

U članku Informera od 10.9.2020. godine objavljen je niz izjava koje se pripisuju Danijeli Štajnfeld, bez naznake kada i za koji medij je ona dala navodne izjave.

Dva dana ranije, Štajnfeld je gostovala u emisiji “Pressing” na televiziji N1, gde je s Jugoslavom Ćosićem razgovarala o svom dokumentarnom filmu “Hold me Right” (Zaceli me), vlastitom traumatičnom iskustvu i odnosu društva prema temi seksualnog zlostavljanja. 

Delovi izjava koji se navode u članku preuzeti su iz emisije koja se emitovala na N1, ali su izmijenjeni i “nadograđeni” tvrdnjama koje Štajnfeld lično nije izgovorila.

U emisiji “Pressing” Štajnfeld je rekla:

"Ja sam radila to što sam uspela da uradim da spasem sebe i ja sam se osećala ugroženo. Ja sam se plašila svoje budućnosti. Ja sam se plašila ponovnog silovanja i ja sam samo htela da odem negde gde bih se ja osećala sigurnom.

(...)

Voditelj: Da li ovo Vaše iskustvo koje ste prošli sa zlostavljanjem vidite kao jednu vrstu incidenta ili nešto što se možda frekventnije događa u filmskoj industriji?

(...)

Danijela Štajnfeld: Da li sam ja jedina? Da li je ovo incident? To je pitanje. Ne. Ne. Ja sam jedina koja je progovorila. Možda čak više nisam i jedina koja je progovorila. Znam da su neke koleginice nešto rekle u javnosti posle ovog filma i posle vesti o ovome filmu. To je veliki problem. Ja se nadam da smo mi, kako da kažem, otvorili pandorinu kutiju sa ovim filmom. Ja se nadam da će se drugi ljudi ohrabriti da razumeju da nisu same i da postoji nada i da dok god ćute i dok to ne podahštavaju u sebi njihova trauma u stvari raste i ispoljava se na razne načine na koji oni mogu da budu svesni ili ne mogu da budu svesni. Najčešće...Toliko ima ljudi, Jugoslave, koji ćute.To je strašno poražavajuće. Ponavljam. Depresije, alkoholizmi, pokušaji samoubistva, samoubistva. Jako često su to odražaji ćutanja. 

Iz njenog citata iz emisije “Pressing” jasno je da Štajnfeld nije izjavila da ona “nije jedina koju je silovao”,  da je “jedina koja je progovorila”, kao i da nije rekla da je “pobegla iz Srbije u Ameriku da je ne bi ponovo silovao”. 

U spomenutoj emisiji, Štajnfeld takođe kaže:

"Osoba koja je mene silovala je autoritet meni, autoritet u mojoj profesiji. Ja samo hoću da budem precizna. Ja ga lično ne bih nazvala moćnikom, ali to zauzimanje moći po defaultu, zato što je neko muškarac, zato što je neko stariji, zato što neko ima veću poziciju od mene u našoj profesiji kao, navodno, daje mu pravo da on... nad mnom, nad mojim telom, nad mojom slobodom, nad mojoj rečju, nad mojim izborom, nad mojim poverenjem, da on to uzme i zlostavi."

Dakle, tvrdnja da je Štajnfeld silovana u automobilu proizašla je iz maliciozne manipulacije tabloida, a ne iz medijskih izjava koje je, zapravo, dala Štajnfeld.

Raskrinkavanje.ba je prethodni članak ocenio kao prenošenje lažnih vesti, te se Alo.rs izvinjava čitaocima i dostavlja ispravljenu i tačnu verziju vesti.

Komentari (1)

Aurora12

24.03.2021 08:30

Sta ces ti u kolima sa Lecicem????????????? Nemoj, pa se ne boj!!!!!!!!!!