Mira Banjac
Tanjug
Mira Banjac

Tanjug

Mira Banjac, Foto: Tanjug

Jedna od poslednji živih legendi srpskog glumišta Mira Banjac kaže da joj je teško što je ona i dalje živa, a njen mlađi kolega Milorad Mandić Manda nije više sa nama.

Mira je na devetim "Danima Bate Stojkovića" u Vrnjačkoj Banji odala posthumno priznanje Mandi, a zahvalnicu je uručila njegovom venčanom kumu Draganu Vujiću Vujketu. Osećanja nije umela da sakrije...

- Odajem priznanje velikom glumcu. Ja živa, a njega nema... Teško sam prebolela odlazak toliko mladih gotovo u jednom momentu. To je bila jedna pošast i ja sam se uplašila šta se događa. Da nije nešto u samom pozorištu, u zavesi, da nije u svetlu... Da li publika diše, pa nam prenosi neke klice? Međutim, od svega toga nije bilo ništa, samo sudbina - rekla je Mira na ivici suza.

Milorad Mandić Manda

Marko Metlaš/Alo!

Milorad Mandić Manda, Foto: Marko Metlaš/Alo!

Ona se rado prisetila svog mlađeg kolege koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kulturi:

- Vrlo mi je bolno što sam ja morala da predam posthumno priznanje Miloradu Mandiću Mandi. On je bio čovek bogatog duha, koji je imao šta da nam ostavi. Čovek koji nema šta iza sebe da ostavi kao da nije bio čovek i kao da nije bio živ. Manda je bio čovek i on je i dalje u nama živ - poručila je glumica. Tokom festivala, Mira je sa svojim kolegama Milanom Kalinićem, Srđanom Ivanovićem i Brankom Jankovićem u glumačkom parku zasadila drveća u čast nedavno preminulim kolegama Nebojši Glogovcu i Ljubiši Samardžiću Smokiju. Uvek pozitivna Mira, čak i u ovom teškom trenutku, pokušala je da se našali:

- Došla sam da vidim gde će jednog dana biti posađeno moje drvo - poručila je glumica, dok su joj ljudi iz publike dobacivali da još nije vreme za rastanak.