Jelena i Ivana Žigon
Dejan Briza
Jelena i Ivana Žigon

Dejan Briza

Jelena i Ivana Žigon, Foto: Dejan Briza

Glumica Ivana Žigon, Jelenina ćerka je u veoma lošem stanju zbog majčine smrti.

- Ne mogu da pričam. Razumite me, stvarno ne mogu. Jako mi je teško, nemam snage - kroz suze je izgovorila za "Alo!" Ivana Žigon.

Podsećamo, posle iznenadne i kratke bolesti 10. aprila preminula je filmska legenda Jelena Jovanović Žigon.

Glumačka legenda snimila je preko 50 igranih i 15 televizijskih filmova od kojih se u istoriji srpskog filma ističu "Prvi građanin male varoši", "Moja strana sveta", "Jutro", "Divlje seme", "Sudar na paralelama", "Kapetan Leši"...

U dalekoj Australiji snimila je sa velikim uspehom dva filma - "Obećana žena" i "The picture show man".

U legendarnoj seriji o Vinetu koja je ostala zabeležna u svetskoj kinematografiji imala je zapaženu ulogu sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Kod srpske publike veliku popularnost stekla je i u seriji "Žikina dinastija" sa ulogom prija Jelene.

Laureat je i nagrade publike "Zlatni prsten" za najbolju glumicu 1961. godine, kao i plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos našem filmu 2006.godine.

Na zenitu svog života i uspešne karijere sasvim nedavno, u martu na međunarodnom forumu "Zlatni vitez" u Rusiji dobila je nagradu za životno delo u oblasti filma po imenu filmskog stvaraoca Sergeja Bondarčuka - kao najveće priznanje koje se dodeljuje na ovom festivalu. Od njenih kolega u Srbiji ovu nagradu dobili su samo Bata Živojinović i Lazar Ristovski, dok je Jelena bila prva srpska glumica koja je postala laureat ove prestižne nagrade.

Povodom nagrade Sergej Bondarčuk Saša Erdeljanović je izjavio da je jedna od najlepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u "Prvom građaninu male varoši Puriše Đorđevića.

Prošle godine postala je počasni građanin Aleksandrovca – i nimalo slučajno dobila ključ jednog od najplodnijih predela naše zemlje, Aleksandrovačke Župe, što i nije slučajno jer je i njen rad bio veoma plodan i to u širokom spektru njenih aktivnosti.

U Republici Srpskoj nagrađena je za svoj rad sa ranjenicima i za njene odlaske kroz ratne koridore i obilaske ranjenih vojnika ordenom Njegoša Prvog stepena , a potom u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija dobila je medalju Njegoša za plemenitost njenog umetničkog i dobrotvornog rada.

Na sve te počasti Jelena je uvek odgovarala skromno, uvek ističući slavu svojih kolega:

- Veoma velika je radost što to priznanje delim u Srbiji sa mojim omiljenim glumcima, sa batom Živojinovićem sa kojim sam puno sarađivala i sa Lazarom Ristovskim koji je za mene simbol istinskog glumca novije generacije. Zahvaljujem se svim divnim režiserima sa kojima sam sarađivala i koji su ostavili iza sebe antolgijske filmove kao što su „Prvi građanin male varoši“ Puriše Đorđevića, „Divlje seme“ Kokana Rakonjca, „Moja strana sveta“ Vlatka Filipovića....

Smatrali su je muzom mnogih velikih pesnika jer je o njoj napisano desetine pesama.

Među njima se izdvaja antologijska poema Ace Sekulića posvećena Jeleni „Bar ti budi večna“.

Kao veliki čuvar književne i poetske reči prošle godine nagrađena je i zlatnim Beočugom Beograda. 

Komentari (4)

nedjo

11.04.2018 13:41

pa jasno da joj teško... saučešće

cica

11.04.2018 16:23

Jako sam se neprijatno iznenadila zbog smrti Jelene Zigon. Proslog leta je priredila resital u hotelu Omorika na Tari zajedno sa cerkom Ivanom. To je bilo jedno divno vece u kome je slavna glumica procitala par proznih tekstova i odrecitovala nekoliko pesama. Neka joj je laka zemlja.

Čiča Gliša

11.04.2018 16:52

Nikad nisam čuo za nju, niti znam kako izgleda. Možda je olakšavajuća okolnost, što sam u životu odgledao zanemarljiv broj domaćih trasch filmova.

coco

12.04.2018 01:04

@Čiča Gliša - sram vas bilo obrisali ste komentare saucesca a pustili ste ovo smece???????????