Obeležio srpsku kinematografiju: Dragan Nikolić
Dalibor Danilović
Obeležio srpsku kinematografiju: Dragan Nikolić

Dalibor Danilović

Obeležio srpsku kinematografiju: Dragan Nikolić, Foto: Dalibor Danilović

Kada mu se nije pričalo za medije, vrteo je nekoliko istih rečenica kao izgovore „bole me leđa i ne mogu da pričam“, „brinem o bolesnoj majci i nije mi do priče“ i „operisao sam zub“. Iako smo znali da baš i nije tako, niko mu nije zamerao jer je sve radio na šmekerski način. Poslednje intervjue dao je tokom 2013. godine, neposredno pre nego što su počeli zdravstveni problemi, nakon čega se samo s vremena na vreme javljao na telefon da kaže da je dobro. Ni u poslednjoj izjavi, kada je bolest uzela maha, nije se žalio.

- Ako ti se ispune svi snovi, postane dosadno. Meni još nije dosadno. Ja sam kroz čitavu karijeru nastojao da, na neki način, u sebe utkam ono što je pisalo na špici prvog filma u kome sam igrao. A pisalo je: „I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem” - rekao je Dragan u intervjuu i time iskazao poslednju želju, koja će mu se sasvim sigurno ostvariti, jer će dela koja je ostavio iza sebe svetleti još dugo najjačim sjajem.

- Možda nisam iz svega izašao kao pobednik, ali i iskustvo je vrsta pobede. A i život i gluma su pobeđivanje bez pobede. I opet se vraćam na sreću - ne samo što sam na vreme krenuo da radim, nego još nisam prestao. I tek se spremam za neke poduhvate. Greške koje sam pravio u životu nisu bile sudbonosne, pa u svoje uspehe ubrajam i kritične situacije koje sam uspeo da prevaziđem - istakao je tada Nikolić i priznao da mu je uzor bio Bata Živojinović.

Bata, Gaga i Lauš

privatna arhiva

Bata, Gaga i Lauš, Foto: privatna arhiva

- Krili smo se, iz potaje ga pratili, čekali u zasedi da ga vidimo. Tako nas je doveo do Beogradskog dramskog pozorišta, gde je Bata i počeo kao mlad glumac. Virili smo kroz neke prozore, posmatrali šta se događa u glumačkom salonu, videli glumce u kostimima, pod šminkom, prepoznavali ih, čekali pred pozorištem. Bata je bio čovek sa kojim smo tada želeli da se identifikujemo, on je u to vreme, nadam se da se neće naljutiti, bio ne samo glumac nego i mangaš, pravi mangup, pravi tip koga smo želeli da sledimo - uz šeretski osmeh Gaga se prisetio kako se rodila ljubav prema glumi, a onda i prema supruzi Mileni Dravić.

Ljubav duga nekoliko decenija: Milena i Dragam

privatna arhiva

Ljubav duga nekoliko decenija: Milena i Dragam, Foto: privatna arhiva

- Milena je sa Dorćola, a ja sa Krsta. Sve što se ponese iz detinjstva jako je prepoznatljivo, to su afiniteti koji vezuju ljude, a mi se bavimo istim poslom. Posao je nešto što je zadato u životu i tu se sretnemo ili ne sretnemo. Ta neka druga vrsta razumevanja je mnogo važnija. Čak onog razumevanja i kad se ne razumemo. To su ta pitanja afiniteta i mentaliteta i sličnih vaspitanja - objasnio je glumac recept za brak koji je trajao nekokoliko decenija, dok ih, kako to u zavetima stoji, smrt nije rastavila. Gaga se u jednom od poslednjih intervjua prisetio i toga koliko je sujeveran.

- Sujeveran sam, ali bežim od toga. To su neki lično moji znaci. Ne volim da mi se gleda u dlan, da mi se gleda u šoljicu od kafe, ne volim da mi se proriče budućnost... Od malih nogu baba je, kada sam odlazio u školu da odgovaram, uvek prosipala čašu vode iza mene i pazila da ne obučem različite čarape. Ako sada pođem na neku predstavu ili premijeru i ako nešto slučajno od važnih stvari zaboravim kod kuće, ni za živu glavu se ne vraćam po to. To mi je prosto ostao nekakav znak iz detinjstva.

Kada sam boravio u Parizu upoznao sam Jugoslovena koji je bio čuven po tome što je gledao u karte najpoznatijim ličnostima sveta i proricao im sudbinu. Ja sam to odbio. Međutim, na dan premijere u Parizu, stigao mi je telegram u kojem je pisalo: „Moje zvezde su večeras sa tobom.“ Ipak sam telegram stavio u džep kostima i kada sam izašao pred parisku publiku, prvo sam gurnuo ruku u džep i dodirnuo ga - objasnio je legendarni glumac.