Goran Bogdan
printscreen
Goran Bogdan

printscreen

Goran Bogdan, Foto: printscreen

Goran Bogdan je među najpopularnijim glumcima na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Moć osvajanja potpuno različitih uloga dovela ga je u situaciju da igra u najznačajnijim ostvarenjima hrvatske, srpske i bosansko-hercegovačke kinematografije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Uloga Mustafe Golubića u seriji "Senke nad Balkanom" u velikoj meri je obeležila Bogdanovu dosadašnju karijeru. Cenjeni glumac napominje da mu se veoma dopala ta nit dobrog u liku koji tumači.

"To dobro možemo naći u delima Andrića i Selimovića i tiče svih nas koji živimo na ovim prostorima. Plemenitost, mističnost i dubina romantičarske ideologije koju smo tako olako odbacili između ostalog simbolizuje Mustafa Golubić. Ideologije su uvek lične, ali treba ceniti ludačku energiju u kojoj iz sela pored Stoca neko dospeva na studije prava u Beograd i nakon toga iz vere bolji svet uspeva da nauči 12 jezika i deluje na istoriju na direktan način" kazao je Bogdan i dodao da je Golubić svojim "žarom" uspevao da zaslepi Staljina, Fridu Kalo...

Goran Bogdan

printscreen

Goran Bogdan, Foto: printscreen

Bogdan naglašava da uvek brani lik koji tumači.

"Znamo šta je Mustafa Golubić radio, ali i Bruno Ganc je igrao Hitlera pa smo svi bili zaljubljeni u tu ulogu, a ne u Hitlera samog. Generalno imamo potrebu da na čudan način interpretiramo istoriju kao što je to slučaj u Hrvatskoj sa fašizmom i njenim pozicioniranjem kroz NDH. U celoj Evropi je u toku renesansa desnih idelogija koje se graniče sa fašizmom, a mi jugoslovenske antifašističke pokrete danas tretiramo kao žučnu kesu koju treba odbaciti" kazao je Bogdan i dodao da je verovatno reč o želji sa osudom koja je sama po sebi nije inteligentan čin.

Kako kaže narodi na prostoru nekadašnje Jugoslavije pate od ideje da su moćni iako u realnosti malo šta zavisi od nas.

Goran Bogdan

printscreen

Goran Bogdan, Foto: printscreen

"Danas slavimo sportiste, a nekada smo bili ponosni na Andrića, Teslu...Izgubili smo kompas, pa se u rijalitima rugamo malom čoveku", kazao je Bogdan.

Iskorak u suprotnom pravcu je kako naglašava pobeda ostavrenja "Dnevnik Diane Budisavljević" prošlog leta na festivalu u Puli.

"Rediteljka filma Dana Budisavljević kaže da je zanimljivio kako joj mnogi čestitaju uz opsaku "Pobedila si "Generala" iako je film o Anti Gotovini. Lepo je ona kazala da tu niko nikoga nije pobedio već da je trijumfovao dobar film. Stalno želim da promovišem te sitne pobede dobroga u na celom prostoru nekadašnje Jugoslavije. Sjajne filmove, knjige, albume...Nije reč o pomirenju već o načinima da proizvodimo dobro." kazao je Bogda.

Goran Bogdan

Screenshot

Goran Bogdan, Foto: Screenshot

O raznorodnim ulogama koje na efektan način osvaja na filmu i televizijskim formatima Bogdan nerado priča jer kako kaže to je najzanimljiviji deo posla kojim se bavi.

"Taj proces savladavanja uloge je veoma ličan i nakad mislim da je samo moj. Teže mi bilo da uloge nisu zahtevne jer me je strah od površnosti u poslu kojim se bavim. Bobo Jeličić nam je uvek govorio da je nivo angažmana najvažnije u našem poslu kada ga ima onda ništa nije teško. Setimo se samo zaigranosti u detinjstvu. E pa taj nivo angažmana pokušavam da održim osvajajući različite uloge" kazao je Bogdan.

West Hercegowina festival je smotra stvaralaštva koju je pokrenuo Goran Bogdan i ive godina je doživela 17. izdanje.

Goran Bogdan

Dejan Briza

Goran Bogdan , Foto: Dejan Briza

Prema njegovim rečima ideja postojanja festivala u Širokom Brijegu, povezala je njegovu potrebu da sa prijateljima provede neko kvalitetno vreme kući, a istovremeno učini nešto dobro za zajednicu kojoj pripada.

"Nije bitno gde se nalazi festival već kakov program ima šta čini za zajednicu. Naša namera je da osvetlimo umetnost kroz film, muziku, knjige, likovno stvaralštvo i promovišemo. Umetnost je u svuda u svetu jako isplativa delatnost naročito od devedestih godina prošlog veka na ovamo i želimo da ohrabrimo mlade ljude da se izraze i razvijaju svoje talente. Demijan Hirst prodaje svoje radove za 20 miliona dolara...Može se...nije bitno gde i odakle smo već šta činimo" kazao je Bogdan.

Goran Bogdan

Screenshot

Goran Bogdan, Foto: Screenshot

Tehnološka revolucija koja sve voše zaokuplja svaki segmet života različitih kultura i nacija na svetu, za Bogdana predstavlja samo malo brže civilizacijske skokove kroz istoriju čovečanstva.

"Momenat kada smo otkrili boje i kist bio je veći tehnološki napredak od ovoga što nam se danas događa. Umetnost se prilagođava okolnostima bolje nego išta i danas samo unapređujemo alate, a mi nikada nismo znali šta će se dogoditi za 5 godina. Strah od apokalipse je zapravo strah od smrti, a sa druge strane kao ljudski rod prizivamo apokalipsu da bi se oslobodili odgovornosti." kazao je Bogdan.

Pobgledajte BONUS video:

Jedna je od NAJBOGATIJIH ŽENA sveta, a nekada je umesto haljina nosila džakove za krompir!